22.8.2023Juha Pakarinen

PRIIMAPLUS Priima Live tutuksi, osa 4: Sähkön alkuperän valinta

Valitsemalla kotiisi tai yritykseesi päästöttömän sähkön vaikutat merkittävästi hiilijalanjälkeesi. Priima- ja Priimaplus-sopimuksella voit valita sähkön alkuperän kätevästi Live-palvelussa. Samalla voit tarkastella valinnan vaikutusta CO2-päästöihin ja sähkön hintaan sekä tarvittaessa tulostaa alkuperävalinnasta sertifikaatin.

Alkuperävalinta

Live-palvelun Sähkön alkuperä -välilehdellä pääset valitsemaan ostamasi sähkön alkuperän. Vaihtoehtoina on sekasähkön lisäksi tuulivoimalla ja vesivoimalla tuotettu sähkö. Ilman alkuperävalintaa käyttämäsi sähkö koostuu siitä eri tuotantomuotojen yhdistelmästä, jolla kulloinkin Suomessa energiaa tuotetaan.

PKS:n myymän sähkön energialähdejakauma lasketaan vuosittain. Vuonna 2022 jakauma oli seuraavanlainen:

  • Fossiiliset energialähteet ja turve 69 %

  • Uusiutuvat energialähteet 12,9 %

  • Ydinvoima 18,1 %

Tällä jaolla sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat 464 g/CO2/kWh. Valitsemalla päästöttömän vaihtoehdon (vesi- tai tuulivoima) käyttämäsi sähkön päästöt ovat 0 g/CO2/kWh.

Miten alkuperä varmennetaan?

Kantaverkkoyhtiö Fingrid myöntää alkuperätakuita sähköntuottajan hakemuksesta. Alkuperätakuun myöntäminen perustuu tuotannon mittauksiin ja takuita myönnetään tuotettua sähköä vastaava määrä. Näin kaikki uusiutuvana myyty sähkö on aina alkuperävarmennettua. Alkuperätakuujärjestelmällä halutaan edistää uusiutuvan energian käyttöä Suomessa ja EU:ssa sekä varmistaa alkuperän luotettavuus. Samalla kuluttajansuoja paranee, kun asiakas voi yksiselitteisesti varmistaa ostamansa sähkön alkuperän. Järjestelmä myös varmistaa, että tuottaja ei voi myydä tuottamaansa uusiutuvaa sähköä kahteen kertaan.Alkuperätakuu on eurooppalainen järjestelmä, jota viranomaiset valvovat. Suomessa Energiavirasto tekee myyjille pistokokeita, joissa tarkastetaan, että alkuperätakuiden ja myynnin määrä vastaavat toisiaan.

Miten saan päästöttömän vaihtoehdon käyttööni?

Tee näin: Kirjaudu Live-palveluun (ohje täällä) ja ja valitse Sähkön alkuperä -sivu. Näet sivulla taulukon (kuva alla).Sivulta näet, mikä on yrityksesi kulutusta vastaav päästövähennys ja mikä on päästövähennyksen hinta vuositasolla. Hinta ja päästöt lasketaan Live-palvelussa olevien sopimustesi yhteenlasketun vuosikulutusarvion perusteella. Todellinen hinta riippuu toteutuneesta kulutuksesta. Alapuolelta voit valita sähkön tuotantomuodot eri käyttöpaikoillesi. Muista viedä valinta loppuun hyväksymällä hinta ja  vahvistamalla muutokset. Muutos astuu voimaan seuraavana päivänä ja voit muuttaa valintaa milloin haluat.

Mikäli haluat, voit myös tulostaa itsellesi sertifikaatin, jolla kerrot sähkön alkuperävalinnasta asiakkaillesi vaikkapa kaupan tai ravintolan ilmoitustaululla.
Mikäli haluat, voit myös tulostaa itsellesi sertifikaatin, jolla kerrot sähkön alkuperävalinnasta asiakkaillesi vaikkapa kaupan tai ravintolan ilmoitustaululla.

Tervetuloa tutustumaan Priima Liveen ja tekemään vastuullisia valintoja!

Yritysasiakaspalveluumme auttaa mielellään Liven kanssa: 013 266 3700 (pvm/mpm*) sekä sähköpostilla osoitteesta yritysasiakaspalvelu@pks.fi (arkisin klo 9-16). 

Priima Live tutuksi -sarjan osat: 

  1. Käytöt ja kustannukset

  2. Hintakiinnityksen tekeminen

  3. Hintavahdin ja kiinnitysvahdin käyttö

  4. Sähkön alkuperän valinta (tämä teksti)

Juha Pakarinen
Myyntipäällikköjuha.pakarinen@pks.fi