10.9.2019

PRIIMAPLUS Taloyhtiö voi erottua edukseen tarjoamalla asukkaille sähköautojen latauspisteen

Sähköautojen määrä kasvaa jatkuvasti, mikä lisää tarvetta ja kysyntää latauspisteille niin uusissa kuin olemassa olevissa kiinteistöissä. Vaikka julkisten latauspisteiden määrä kasvaa tasaiseen tahtiin, on suurin kysyntä latauspisteiden lisääntymiselle keskittynyt työpaikoille ja taloyhtiöihin — sijainteihin, joissa auto on pitkään paikallaan, valmiina ladattavaksi. Sähköautojen määrän kasvua on alettu rohkaisemaan koko EU:n alueella pohjustamalla latausasemien rakennusvelvoitteita asettavia direktiivejä [1].

Haastattelimme Lem-Kem Oy:n Matthias Kampea taloyhtiöiden latausasemiin liittyvistä yleisistä kysymyksistä sekä siitä, mitä niiden suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon.

Lem-Kem Oy on vuonna 1985 perustettu suomalainen perheyritys, joka tarjoaa kattavan valikoiman kiinteistönhuoltotuotteita ammattimaisen kiinteistöhoidon tarpeisiin. Lem-Kemin Energiatiimi koostuu energiatehokkuus- ja energia-alan ammattilaisista, jotka ovat erikoistuneet suunnittelemaan laadukkaita ja turvallisia energiansäästöratkaisuja kiinteistöjen tarpeisiin. Energiatiimi kartoittaa tarvittaessa kiinteistönne mahdollisuuden sähköautojen latauspisteiden asennukseen ja hoitaa asennuksen avaimet käteen -periaatteella!

Sähköauton latausmahdollisuuksista on puute – vastaamalla tarpeeseen taloyhtiöt voivat erottua edukseen

Kiinteistölehti toteutti vuonna 2018 kyselyn sähköautoilijoille heille saatavilla olevista latausmahdollisuuksista. Joka neljäs taloyhtiöissä asuva sähköautoilija vastasi, etteivät he olleet saaneet järjestettyä autolleen ollenkaan latauspistettä. [2]

 “Sähköautoilun yleistyminen tuottaa uusia palvelutarpeita, joissa kiinteistöt voivat olla mukana ja erottua edukseen”, Matthias kertoo. Viime vuonna moni taloyhtiö olikin jo reagoinut kasvavaan tarpeeseen, ja Kiinteistöliiton loppuvuodesta 2018 toteutetun tutkimuksen mukaan jo joka viides taloyhtiö oli ottanut pitkäaikaissuunnitelmaansa mukaan sähköautojen latauspisteiden asentamisen taloyhtiöön. [3]

Investointi latauspisteeseen on investointi tulevaisuuteen

Taloyhtiön tavoite on palvella asukkaita, joita varten taloyhtiö on olemassa. Siksi olisi mukavaa, jos latauspisteen toteuttaminen voitaisiin perustella vain sillä, että yhdellä taloyhtiön asukkaista on sähköauto ja hänen tarpeitaan halutaan palvella. Onneksi todellisuudessa sähköauton latauspisteeseen investoimiseen löytyy useampia ja kannattavampia syitä — mm. se, että latauspiste nostaa taloyhtiön arvoa.

Viimeisen viiden vuoden aikana sähköautojen määrä on karkeasti tuplaantunut vuosittain, jonka lisäksi myös ladattavien hybridien määrä on kovassa nousussa”, Matthias kommentoi. Lisäys sähkö- ja hybridiautojen määrässä on nostanut kysyntää latauspisteille ja latauspisteen omaaville taloyhtiöille.

Kysynnän kasvu näkyy julkisen puolen latauspisteiden lisääntyneenä määränä, mutta silti kotipihassa tai työpaikalla lataamiselle on suurempi kysyntä, koska se sujuvoittaa niin merkittävästi sähköautoilijoiden arkea”, Matthias jatkaa.

Sähköautolla ajaminen on myös halvempaa kuin fossiilisella polttoaineella ajaminen, mikä lisää sen suosiota entisestään. “Sähköautojen latauspisteen toteuttaminen ei vielä ole taloyhtiöille velvoite, vaan porkkana. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa siitäkin tulee pakollista”, Matthias tuumaa. “Siksi taloyhtiöiden kannattaa reagoida muutokseen jo tänään”.

Lisäksi latauspisteiden huolto ei vaadi erityisiä toimenpiteitä ja ne ovat käyttöiältään pitkälti samanlaisia, kuin lämmitystolpat: eivät ikuisia, mutta kestävät n. 10-20 vuotta ilman erityisiä huoltovaatimuksia.

Latauspisteiden rakentamiseen on mahdollista saada myös rahallista tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kautta. Ehtona avustuksen saamiselle on vähintään 5 latauspisteen rakentaminen kerralla. Lue lisää tuesta täältä.

Taloyhtiön sähkösopimus kuntoon

Priimaplus-pörssisähkösopimus on hyvä valinta taloyhtiöille myös silloin, jos pihassa ladataan sähköautoja. Yleisesti auton lataus ajoittuu vuorokauden halvoille tunneille autojen seisoessa taloyhtiöiden pihassa yön yli. Yöllä lataaminen mahdollistaa Spot-hinnoitellun sähkön halvempien tuntien hyödyntämisen. 

Pyydä tarjous Priimaplus-pörssisähköstä, jonka hinta määräytyy tunti-tunnilta sähköpörssissä!

Voit myös aina ottaa meihin yhteyttä tai lukea lisää taloyhtiön energiankäytöstä maksuttomista materiaaleistamme täällä!

Lisätietoja muualta:

[1] “EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistaminen sinettiä vaille valmis – sähköautojen latausmahdollisuuksia vauhditetaan” ym.fi

[2] “Taloyhtiöiden päätöksentekoa sähköautojen latauspisteiden rakentamisessa helpotettava” Kiinteistolehti.fi

[3] “Sähköautojen latauspisteitä suunnitteilla joka viidenteen taloyhtiöön”, kiinteistoliitto.fi