20.2.2024Tomi Turunen

Sähkömarkkinakatsaus – kevättä kohden laskevin hinnoin

Kevät symboloi uudistumista, kasvua ja toivoa. Se on aika, jolloin luonto herää talven jälkeisestä horroksestaan, ja uusi elämä versoo. Kevään myötä päivät pitenevät ja tuovat mukanaan valoa ja lämpöä. Symbolisesti kevät edustaa myös uusia alkuja, mahdollisuuksien aikaa ja elpymistä.

Viimeisen vuoden aikana on sähkömarkkinoilla koettu varsin monenlaisia tilanteita. Onneksemme energiakriisi on hellittänyt otettaan, mutta se on edelleen läsnä erilaisten geopoliittisten uhkien muodossa. Suomen sähköjärjestelmässä meneillään oleva energiamurros ja vihreä siirtymä ovat tarkoittaneet fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan energian vähenemistä, uusiutuvan ja vaihtelevan tuotannon lisääntymistä sekä vakaan ydinvoiman tuotannon jatkuvuutta ja mahdollista lisäämistä.

Nämä sähköntuotannon rakennemuutokset ovat tuoneet mukanaan voimakasta hintavaihtelua sähkömarkkinaan ja lisännyt sähkönkäyttäjien vastuuta ajoittaa kulutustaan niille ajankohdille, jolloin sähköä on edullisesti saatavilla.

Harmittavan tutuksi ovat viime aikoina tulleet voimalaitosten sekä rajasiirtoyhteyksien vikaantumiset sekä tuulivoimaloiden jäätämisongelmat. Valot ovat kuitenkin säilyneet päällä valtakunnassa haastavista hetkistä huolimatta, ja tämä osoittaa, että sähköjärjestelmämme on teknisesti erittäin toimiva ja sähkömarkkina on mahdollistanut riittävän sähköenergian kunakin hetkenä.

Tällä hetkellä epävarmuutta aiheuttaa maaliskuun alussa alkava Olkiluoto 3 -voimalaitoksen ensimmäinen huolto, joka kestää vähintään viisi viikkoa aina huhtikuun alkuviikoille saakka.

Lisäksi Suomen ja Viron välinen siirtoyhteys vikaantui tammikuun lopulla. Kaapelin vikaantumisen takia tuulisten hetkisen mahdollista ylituotantoa ei saada vietyä Viroon ja se osaltaan laskee hintatasoa Suomessa. Kylmänä ja tuulettomana hetkenä vaikutus on toisen suuntainen, eli hintataso nousee, kun kaapelin kautta ei saada tarvittavaa sähköä Suomeen. Toivottavasti tämäkin vika saadaan pikaisesti korjattua. Tämänhetkinen arvio on, että korjaus veisi ainakin maaliskuun loppuun saakka, mutta tarkempi selvitystyö on koko ajan käynnissä Suomen ja Viron välisenä yhteistyönä.

Kulutuksen aleneminen, hyvä vesitilanne, vakaa ydinvoima, lisääntynyt tuulivoima ja kevätauringon herättelemä aurinkovoima mahdollistavat edullisemmat hinnat. Paukkupakkasetkin näyttävät hellittäneen ja sääennusteet lupaavat Suomeen tavanomaista lauhempaa helmikuun loppua ja maaliskuun alkupuoliskoa. Tämä on sikäli erinomainen asia, kun Olkiluoto 3 -voimalaitoksen huoltoseisokki aiheuttaa merkittävän vajauksen tuotantoomme, mutta lisää epävarmuutta, jos säät vielä merkittävästi kylmenevät. Kevät on kuitenkin aina uuden toivon aikaa, joten sitä kohden mennään nytkin luottavaisissa tunnelmissa.

Hyvää kevättä kaikille!

Tomi Turunen
Liiketoimintajohtaja, Sähkökauppatomi.turunen@pks.fi