
Sähkömarkkinakatsaus talvelle 2025
Kevät vaihtui kesäksi, kesä syksyksi, ja taas olemme matkalla kohti talven kylmyyttä ja pimeyttä. Vuodenajat tarjoavat meille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea luonnon monimuotoisuus kaikessa loistossaan. Leuto ja vähäluminen alkutalvi on jättänyt monet talviset harrastukset odottamaan, ja sähkömarkkinoillakin on ollut rauhallinen, odottava tunnelma. Nyt pimeimpien päivien keskellä sähkönkulutus kuitenkin kasvaa, kun kotien ja yritysten lämmitys ja valaistus tarvitsevat enemmän energiaa. Mitä tämä talvi tuo tullessaan – ja miten varmistamme riittävän sähkön saannin kaikille?
Sähkön riittävyys talvella 2025
Fingridin mukaan sähkön saatavuus tulevana talvena on vakaalla pohjalla, jos kotimaiset tuotantolaitokset toimivat luotettavasti ja tuonti Ruotsista ja Virosta sujuu normaalisti. Kotimainen tuotanto kattaa suurimman osan kulutuksesta, mutta erityisesti kylminä ja tyyninä päivinä tarvitsemme sähköä reilusti naapurimaista (kuva 1). Kulutusjousto auttaa tasapainottamaan järjestelmää, mutta lisääntynyt sääriippuvuus voi tuoda lyhyitä tehovajeita haastavissa olosuhteissa. Kotimaisen tuotantokapasiteetin luotettavuus on avainasemassa talven sähkön riittävyyden varmistamisessa.

Vesivoimaa hyvin saatavilla
Yksi keskeisimmistä tekijöistä sähkön hintoihin on pohjoismaisen vesivoiman tilanne. Tällä hetkellä vesivoimavarastot ovat täyttyneet varsin hyvin eri puolilla pohjoismaita, ja tämä on osaltaan mahdollistanut edullisemmat hinnat nyt syksyn ajalla.
Vakaata ydinvoimaa viidestä voimalasta
Syksyn aikana sekä Olkiluodon että Loviisan ydinvoimalaitoksissa on ollut vikaantumisia, jotka ovat hetkellisesti nostaneet pörssisähkön hintaa. Olkiluoto 2 -voimalaitoksen vikaantumisen vuoksi laitos toimii varaosien varassa noin 160 MW alhaisemmalla teholla, kunnes generaattoriin saadaan vaihdettua uudet osat. Olkiluoto 3 -voimalaitoksen vuosihuolto ajoittuu talvijaksolle (1.3.-25.4.), mikä vaikuttaa sähkön riittävyyteen ja hintaan. Seuraavina vuosina huollot siirtyvät syksylle poistaen tämän epävarmuuden jatkossa.
Tuulivoiman määrä kasvanut ja sitä myötä merkitys hintatasoon
Tuulivoiman maksimikapasiteetti on jo yli 8200 MW, mikä riittäisi kattamaan lähes kokonaan suomalaisten kauniin kesäpäivän sähkönkulutuksen ja yli 60 % talven huippukulutuksesta. Kapasiteetti on kuitenkin eri asia kuin tuotannon todellinen määrä, joten lisääntynyt tuulivoima tarvitsee rinnalleen luotettavaa vesivoimaa ja vakaata ydinvoimaa. Tuulivoima heiluttaa pörssisähkön hintaa voimakkaasti, ja tulevana talvenakin tullaan varmasti näkemään suuria hintavaihteluita tuulisuuden mukaan.
Maiden väliset rajasiirtoyhteydet vaikuttavat hintaan
Maiden väliset siirtoyhteydet ovat olennainen osa sähkömarkkinoiden toimintaa. Ne lisäävät sähköverkon joustavuutta ja varmistavat sähkön riittävyyttä erityisesti talven huippukulutuksen aikana. Suomessa talviaikainen sähköntuotanto täydentyy tuontisähköllä esimerkiksi Ruotsista ja Virosta. Näiden siirtoyhteyksien avulla voidaan tasoittaa tuotanto- ja kysyntävaihteluita yli rajojen, mikä auttaa ylläpitämään hintavakautta.
Siirtoyhteyksien avulla voidaan myös hyödyntää paremmin uusiutuvan energian tuotantoa yli valtioiden rajojen. Nämä yhteydet ovat siis merkittäviä sähkön riittävyyden ja vakaamman hintakehityksen kannalta erityisesti sään armoilla vaihtelevassa markkinatilanteessa. Maiden välisiä siirtoyhteyksiä kehitetään edelleen ja vuoden 2025 aikana Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin välille valmistuu uusi yhteys, joka mahdollistaa sähkön siirtymisen Suomesta Ruotsiin 900 MW ja Ruotsista Suomeen 800 MW teholla eli merkittäviä lisäyksiä.
Fossiilinen tuotanto takaa riittävyyden
Vihreän siirtymän myötä monia fossiilisilla polttoaineilla toimivia voimalaitoksia on ajettu alas ja romutettu. Fossiilisilla polttoaineilla on kuitenkin edelleen merkittävä rooli sähkön riittävyyden varmistamisessa. Polttoaineiden ja päästöoikeuksien hintojen nousu on tehnyt fossiilisilla polttoaineilla tuotetusta sähköstä kalliimpaa, ja se määrittelee pörssisähkön korkeimmat hinnat silloin, kun muu tuotanto ei riitä kattamaan tarpeitamme.
Kulutusjousto ja aktiivisen kuluttajan rooli
Aktiiviset kuluttajat voivat vaikuttaa omiin kustannuksiinsa ja koko markkinoiden vakauteen hyödyntämällä kulutusjoustoa. Kulutusjousto tarkoittaa sähkönkäytön ajoittamista edullisempiin hetkiin, jolloin sähköä on runsaasti tarjolla tai kun kysyntä on muuten alhaisempaa. Erityisesti talviaikana kulutusjousto voi tasata huippukysyntää ja auttaa pitämään hinnat kohtuullisempina.
Mitä tässä tilanteessa kannattaisi tehdä?
Itselle sopivan sähkösopimuksen valinnalla hinta pysyy kussakin markkinatilanteessa vakaana, jos näin haluaa. Oiva- ja Oiva plus -sopimukset tarjoavat mahdollisuuden kolmen kuukauden välein markkinahintojen mukaan päivittyviin hintoihin, Optimi kuukaudessa hinta vaihtuu kuukausittain markkinahintojen mukaan ja Optimi takuussa voit valita kahden vuoden kiinteän hinnan, joka ei vaihdu sopimuksen aikana muutoin kuin arvonlisäveron muutoksien yhteydessä. Priima-pörssisähkösopimus vietti tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan ja se tarjoaa pörssisähkön ja kiinteän hinnan yhdistelmän asiakkaillemme. Valinnanvaraa siis löytyy. Autamme mielellämme sopivan sähkösopimuksen valinnassa!
Sähkömarkkinoiden tilanteeseen sopii erinomaisesti edesmenneen presidenttimme Mauno Koiviston legendaariset sanat ”Jos emme varmuudelle tiedä kuinka tulee käymään, olettakaamme että kaikki käy hyvin.”
Toivotan Teille kaikille oikein rauhaisaa joulunaikaa 🎅 ja menestystä vuodelle 2025!
