20.8.2020

Sähkön kulutuksen kausivaihtelu näkyy hinnoissa

Lauha talvi ja sateinen kesä Norjassa ja Ruotsissa ovat painaneet sähköenergian hinnan alas molemmissa maissa. Valitettavasti kantaverkkojen pullonkaulat maiden rajoilla estävät halvan sähkön siirtymisen Suomeen, joten Suomen sähkön tarve joudutaan kattamaan kalliimmalla kotimaisella sähköntuotannolla, joka perustuu polttoaineisiin.

Suomen hinta – vaikka sekin on ollut ennätyksellisen alhaalla – on ollut moninkertainen Norjan ja Ruotsin tukkuhintoihin verrattuna. Onhan tilanne vähän erikoinen: Norjassa juoksutetaan vettä voimalaitosten ohi ja Suomessa joudutaan samaan aikaan tekemään sähköä monin verroin kalliimmalla tavalla, koska sähköä ei saada riittävästi siirrettyä Pohjoismaiden välillä.

Korkea päästöoikeuden hinta nostaa fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaa. Eniten fossiilisilla polttoaineilla tuotetaan sähköä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa ja se heijastuu Suomen tukkumarkkinoiden hintatasoon. Lisäksi ollaan pikkuhiljaa menossa talvea kohti ja sähkön kysyntä kasvaa pimeyden, kylmyyden ja toivottavasti myös viriävän elinkeinoelämän ansiosta. Kun kysyntä kasvaa, hinta nousee ja myös se näkyy tukkumarkkinoiden hintanoteerauksissa.

Kallistuvasta tukkuhinnasta johtuen PKS:n Oiva-tuotteiden hinnat nousevat loka-joulukuulle. Sähkön hinnan kausivaihtelu huomioiden nousu on kuitenkin varsin maltillista, keskimäärin energiahinnat nousevat vajaat 14 %.

Heikki Rantamäki

liiketoimintajohtaja, sähkökauppa

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy