18.12.2021

Suomi ja Pohjois-Karjala on osa eurooppalaista sähkömarkkinaa

Sähköenergiahintojen nousu Pohjoismaissa ja Euroopassa on valitettava tosiasia meille kaikille sähkönkäyttäjille myös Suomessa. Hinnannousun taustalla on monia syitä, jotka juontavat juurensa laajoihin sähkömarkkinoita muovaaviin kokonaisuusksiin. Pohjoismaiden ja erityisesti Norjan vesivoiman tuotannolla on suuri vaikutus sähkönhintaan. Eikä sitä suinkaan helpota Pohjoismaiden välisen siirtoyhteyden kahnaukset Norjan ja Ruotsin välillä. Vähäsateinen kesä, syksy ja alkutalvi ovat heikentäneet merkittävästi vesivoimantuotantoa. Samaan aikaan Euroopan energianhinnat ovat kohonneet korkeiksi maakaasun, hiilen, öljyn ja päästökaupan jopa historiallisen kalliiden hintojen seurauksena. Tästä esimerkkinä on päästökaupan hinnannousu viime vuoden 25 eurosta lähes 90 euroon per päästötonni.

Sähkömarkkinoiden rakennemuutoksen myötä olemme päässeet osaksi eurooppalaisia sähkömarkkinoita. Kehitys ei ole ainoastaan positiivinen, sillä olemme tähän saakka saaneet nauttia eurooppalaisia selvästi edullisemmasta sähkönhinnasta. Pohjoismaiden ja Euroopan välisten siirtoyhteyksien parantuminen on avannut muun muassa Norjan vesivoimantuottajille tilaisuuden myydä Pohjoismaiden sijaan suuremmalla voitolla sähköä Iso-Britanniaan, jonka hintataso on ollut moninkertainen Pohjoismaihin verrattuna. Yhdentyneistä markkinoista esimerkkinä on myös marraskuun lopussa alkanut kylmä ja kuiva jakso, joka nosti hintoja yleisesti läpi Euroopan. Aikaisemmin pakkaspäivien pörssisähkön hinnat eivät ole Suomessa olleet näin korkeita. Suomen oman sähköntuotannon niukkuuden vuoksi olemme vahvasti riippuvaisia tuontisähköstä. Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotto ensi keväänä helpottaa sääriippumattoman vakaan energian omavaraisuutta ja tuulivoimatuotannon kapasiteetin lisääntyminen uusiutuvaa, päästökaupasta vapaata energiaa.

Miten tämä sitten vaikuttaa Pohjois-Karjalan Sähköön ja sähkönmyyntiliiketoimintaa pyörittämän PKS Sähkökaupan myymän sähkön hintaan? Toimintamme ja tuotevalikoimamme perustuu sähkömarkkinoihin ja tätä vasten muodostuvat asiakkaillemme tarjottavat sähkösopimukset. Kun markkinahinnat ovat edulliset, se näkyy suoraan asiakkaidenkin pienentyneessä sähkölaskussa. Näin kävi muun muassa viime vuonna 2020, joka oli sähkömarkkinahistorian edullisin vuosi. Samoin valitettavasi myös nousut tulevat eri sykleillä sopimuksesta riippuen meidän sähkönkäyttäjien maksettaviksi. Nopeimmin muutokset näkyvät pörssisähkösopimuksissa ja kuukausihinnoitelluissa tuotteissa. Hitaammin kvartaaleittain tai vuosittain vaihtuvissa hinnoissa.

Me PKS Sähkökaupassa pyrimme mahdollistamaan kaikille asiakkaillemme heidän omaan käyttöönsä sopivimman sähkösopimuksen. Osalle se on pörssisähkö ja osalle määräaikainen sopimus, jossa hinta pysyy samana kahden vuoden ajalle. Kaikissa tilanteissa meidän syvin tavoitteemme on mahdollisimman edullinen sähköenergia, jonka vuoksi teemme pitkäjänteisesti töitä niin yritysten kuin henkilöasiakkaidemme kanssa. Markkinavoimille mekään emme mahda mitään ja tässä mielessä olemme asiakkaidemme kanssa samassa veneessä ja samalla puolella pöytää. Olemmekin tiedottaneet asiakkaillemme aktiivisesti hintatilanteiden vaihteluista ja niihin varautumisesta ja tarjonneet eri toimintavaihtoehtoja. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään, jos haluat tarkistaa oman tilanteesi, tai tutustu omaan sähkönkäyttöösi ja sopimukseesi OmaPKS-asiointipalvelussamme osoitteessa oma.pks.fi.


Tomi Turunen

Liiketoimintajohtaja tomi.turunen@pks.fi