1.10.2020

Vieraskynä: Tehkää vastuullisuudesta vastustamatonta, ja olemme mukana

Hiki valuu, kun hankaan veneen laidasta kuivunutta verta. Tällä kertaa onneksi ahvenen. Laiskan helpotukseksi painepesuri hurahtaa käyntiin ja loppu pesemisestä sujuu kuin virkistävä leikki. Tätä kirjoittaessani eilisen myrskyn tuhoja korjataan parhaillaan ympäri maakuntaamme. Tasapuoliset mahdollisuudet elää sekä toimia Pohjois-Karjalassa vaativat paljon sähköyhtiöltämme, jonka tuoreena mökkiläisenä ymmärrän konkreettisesti.

Solmimme kaupat unelmiemme paikasta juuri koronan iskiessä Suomeen. Poikkeusaika opetti meidätkin kerralla etätyöskentelyyn, minkä voin nyt todeta onnistuvan kuituyhteyden ja sähköistyksen ansiosta myös mökiltä. Yhteiskäyttöisten tarvekalujen lisäksi mökille oli pakko investoida omiakin työkaluja ja päädyimme kaikissa sähkölaitteisiin. Vielä kun veneen akut kehittyisivät niin, että 6-metrinen alumiinivene lipuisi äänettömästi järvenselällä.

Vapaa-ajan asuntomme on osoittautunut meille käytännölliseksi paratiisiksi sekä rentoutua että tehdä tuottavaa työtä, kunhan vain sähköt pysyvät päällä. Saman mahdollisuuden haluan tarjota myös lapsenlapsillemme. En odota sähköyhtiöni ratkaisevan haastetta yksin, vaan haluan olla mukana tekemässä parempaa tulevaisuutta. Sähkönsäästön rinnalla urakkaan liittyvät olennaisesti energiantuotantotavat, ja siinä PKS tarjoaa minullekin mahdollisuuksia ryhtyä vaikka aurinkosähkön tuottajaksi.

Yrittäjänäkin haluan olla osa ratkaisua. Fabrik on Suomen ensimmäinen yritys, jolle myönnettiin Keskuskauppakamarin Ilmastositoumus-tunnus. Yksin meidänkin vaikutuksemme on kuitenkin rajallinen. Viestini itselleni, PKS:lle ja kaikille yrityksille onkin: tehdään vastuullisesta toiminnasta mahdollisimman helppoa ja houkuttelevaa. Kaikki yhdessä toimimalla myös tulevat sukupolvet saavat nauttia Pohjois-Karjalasta maailman parhaana paikkana elää.

Kirjoittaja, Perttu Kouvalainen, on perheellinen yrittäjä, mökkeilijä ja puheenjohtaja Pohjois-Karjalan Yrittäjissä. Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kymppi-asiakaslehden pääkirjoituksena.


Perttu Kouvalainen

Mainostoimisto Fabrikin toimitusjohtaja perttu@fabrik.fi