16.8.2021

Miksi Optimi kuukausi -hinta on tällä hetkellä korkea?

Sähköenergian hinnat ovat olleet tänä kesänä varsin korkealla. Aiemmista kesistä poikkeavaan hintatason nousuun on vaikuttanut monien yhtäaikaisten asioiden summa, joita avaamme tarkemmin Onko helteet korkeiden hintojen syy? -blogitekstissämme. Markkinahintojen muutokset ylös tai alaspäin näkyvät eri sähkösopimustyypeissä niiden luonteenomaisilla sykleillä. Nopein vaihtelu on suoraan tuntikohtaisiin pörssihintoihin perustuvassa Priima-sopimuksessa, jossa hinnat muuttuvat tunneittain, Optimi kuukausi -sopimuksessa puolestaan kalenterikuukausittain, Oiva-sopimuksissa kvartaaleittain ja Optimi takuu -sopimuksessa hinnat pysyvät samana kahden vuoden ajan. Itselleen sopivimman sähkösopimuksen valinnassa tärkein näkökulma on usein juurikin hintavarmuus. Pitkällä aikavälillä tarkasteluna tunneittain markkinahintaan reagoivat sopimukset ovat tulleet asiakkaalle edullisimmiksi. Pörssihintainen Priima-sopimuksemme edustaa sopimusmallia, jossa sinulla on mahdollisuus hyödyntää tuntikohtaisten hintojen vaihtelevuus, jolloin voi hyödyntää edulliset tunnit tai vakauttaa hintaa erimittaisilla hintakiinnityksillä.

Optimi kuukasi -sopimus perustuu tukkumarkkinahintaan

Optimi kuukausi -sopimuksen hinta lasketaan kuukauden 14. päivän tukkumarkkinoiden hintanoteerauksen perusteella aina seuraavalle kuukaudelle. Sen päivän kiinnityshinnalla me sähköyhtiönä saamme varmistettua Optimi kuukausi -asiakkaidemme sähköntarpeen. Asiakkaan hintaan lisästään PKS:n toimitusmaksu, joka koostuu 3,52 euron kuukausimaksusta ja 0,68 snt/kWh energiamaksusta (sis. alv 24 %).

Alla olevassa taulukossa on kerrottu Optimi kuukausi -sopimuksen tämän vuoden kuukausihinnat. Kuten huomaamme, on  tämänhetkinen hinta ennennäkemättömän korkea verrattuna siihen, että keskihintataso on ollut vuosien varrella varsin edullinen.

Miten tästä eteenpäin?

Optimi kuukausi -tuotteen hintataso voi pysyä korkeana myös lähikuukausina, joskin hinnassa on vielä paljon epävarmuustekijöitä. Hintatasoa voi alentaa esimerkiksi se, jos Pohjolaan tulee syksyllä suuret sademäärät ja kovat tuulet.

Asiakkaana voit pysyä jatkossakin Optimi kuukausi -sopimuksessa tai solmia kaksivuotisen Optimi takuu -sopimuksen silloin, kun hintataso on mielestäsi sopiva. Hintakiinnityksiä voit tehdä myös itse Priima-pörssisähkösopimuksessa, jos vakaus on sinulle valintaperuste. Priima-sopimuksessa voit pysytellä myös tunneittain vaihtuvalla hinnalla. Pörssisähkösopimuksessa hinta voi vaihdella eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina kovastikin, mutta se on pitkällä aikavälillä tutkitusti edullisin sopimustyyppi. Oiva-sopimuksen hinnat vaihtuvat neljä kertaa vuodessa, joten tiedät hinnan aina kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Omiin sähkönkulutustietoihisi voit tutustua OmaPKS-palvelussa osoitteessa oma.pks.fi. Siellä voit myös tehdä muutoksia sopimukseesi. Tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse 013 2663 100.