8.3.2022

Pohjois-Karjalan Sähkön uusi toimitusjohtaja Tuure Aho: PKS on hyvin hoidettu inhimillinen sähköyhtiö

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n toimitusjohtajana on aloittanut Tuure Aho. Lappeenrannasta lähtöisin oleva 47-vuotias diplomi-insinööri kiinnostui PKS:llä auki olleesta toimitusjohtajan pestistä mielenkiintoisen toimenkuvan lisäksi myös kotoisalta tuntuvan karjalaisen mentaliteetin vuoksi.

Ahoa kiinnosti PKS:ssä rohkeus tehdä asioita omalla tavalla, joka poikkeaa energia-alan valtavirrasta. Tästä esimerkkinä on PKS Sähkökaupan halu pysytellä itsenäisenä toimijana ja yhteistyöverkoston kehittäjänä suurten myyntiyhtiöiden yhteenliittymien keskellä.

- Vaatii vahvaa näkemystä ja uskallusta kulkea omaa tietään, mutta myös kuntaomistajien yksimielistä kykyä nähdä ratkaisuja pitemmällä tähtäimellä. PKS-konsernin vahvuutena ovat sen itsenäiset ja ammattimaisesti johdetut liiketoiminnot, jotka täydentävät kokonaisuutta. Kuntaomisteisuuden kautta yhtiöllä on parhaat edellytykset toimia maakunnan ja asiakkaidensa hyväksi, kehittämällä jatkuvasti toimintaansa ja palveluitaan lähellä asiakasta. Yhteinen omistus ja päämäärä luovat myös yhtenäisyyttä maakuntaan, Aho kiteyttää.

Laaja kokemus energiasektorilta

Tuure Ahon tie PKS:n toimitusjohtajaksi on kulkenut monen maakunnan ja työtehtävän kautta. Lappeenrannan yliopistossa suoritettujen tuotantotalouden opintojen jälkeen suurin osa työelämästä on kulunut erilaisissa tuotannon ja johdon tehtävissä. CV:stä löytyy Suur-Savon Sähkö -konsernin urakointiyhtiön tuotantopäällikön pesti 2000-luvulta, Kymenlaakson Sähkön verkonrakennusliiketoiminnan vetovastuu Kouvolassa, sekä 2016 paluu takaisin Mikkeliin perustamaan Suur-Savon Sähkötyö Oy:n, Lappeenrannan Verkonrakennus Oy:n ja Kyvera Oy:n muodostamaa fuusioyhtiötä Elveraa.

- Se oli ainutlaatuinen tilaisuus päästä rakentamaan uutta yhtiötä täysin puhtaalta pöydältä. Ensimmäiset vuodet olivat kovaa ja mielenkiintoista yrityksen rakentamisen aikaa, jonka tuloksena syntyi alan suurimpiin toimijoihin kuuluva infrapalveluyritys. Yhdessä tekemisen merkitys korostui siinäkin.

Toimitusjohtaja pääsi sähkömarkkinakoulutukseen

Helmikuussa työnsä PKS:llä aloittanut Aho on pikkuhiljaa perehtynyt uusiin tehtäviinsä ja tutustunut talon väkeen.

Vastaanotto työntekijöiden puolelta on ollut utelias ja lämmin.

23.2.2022 eläkkeelle saatettu energianeuvos Jorma Korhonen ehti olla PKS:n toimitusjohtajana yli 20 vuotta. Nyt koittaa Ahon aikakausi.

- On erittäin mielenkiintoista lähteä johtamaan hyvin hoidettua PKS-konsernia. Olen aina tykännyt kehittää ja viedä asioita eteenpäin asiakasnäkökulma edellä. Jokaisesta työtehtävästä on karttunut lisää osaamista ja ymmärrystä. Nyt halusin tarttua erinomaiseen mahdollisuuteen nähdä Suomen jatkuvasti kehittyvää energiatoimialaa ja sen toimintaa laajemmasta perspektiivistä. Olen myös kiinnostunut kehittämään ja haastamaan itseäni ammatillisesti. Paljon onkin perehdyttävää eri liiketoiminnoissa, erityisesti Sähkökaupassa, joka on itselleni vielä vähän vieraampi sektori. Minut pudotettiin heti syvään päähän ja laitettiin Sertifioitu sähkökauppias -koulutukseen, jossa perehdytään syvällisesti sähkömarkkinoiden maailmaan, Aho naurahtaa.

Aho on kiitollinen saamastaan lämpimästä vastaanotosta ja odottaa hyvin positiivisella mielellä tulevaa yhteistä taivalta.

- Uskon, että hyvällä yhteistyöllä ja asiakkaistamme hyvää huolta pitämällä, saamme paljon hyvää aikaiseksi. Uusia tilanteita tulee eteen ja niihin täytyy vaan rohkeasti tarttua.

Positiivinen lähestyminen asioihin, rohkea kokeilu ja usko onnistumiseen ovat ihmisläheisen yritystoiminnan menestymisen edellytys.

Aho näkee energiasektorilla haasteena Suomen energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden parantamisen sekä sähköverkkojen viranomaisvalvonnan kehittämisen. Merkittäviä toimitusvarmuusinvestointeja tekeviä laajoja maaseutuverkkoja arvioidaan Suomessa identtisesti valmiiksi toimitusvarmojen kaupunkiverkkojen kanssa. Tämä asettaa maaseutuverkoille suuriakin liiketoiminnallisia haasteita pitkälle tulevaisuuteen.

Työvoiman osalta Aho pohtii paikoin merkittäviäkin rekrytointihaasteita. Esimerkiksi verkostoasentajia ja -osaajia tarvitaan monipuolisiin ja yhteiskunnallisesti tärkeisiin tehtäviin vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Jakoavain pysyy hyvin harrikkamiehen kädessä

Hänen mottonaan on ”Työ tekijäänsä opettaa”, joka pätee niin työasioissa kuin vapaa-ajalla. 26 vuotta vanhan Harley Davidsonin ja Ford Mustangin, vuosimallia -67, omistajana, Aho on päässyt uppoutumaan moottorien ja perinteisen autotekniikan kiehtovaan maailmaan.

- Ensimmäiset kone- ja vaihdelaatikkoremontit jännittivät aika lailla, sillä minulla ei ollut niistä minkäänlaista kokemusta. Lähdin vaan rohkeasti kokeilemaan ja opettelemaan, ja hyvinhän ne onnistuivat. Käsillä tekeminen on hyvä vastapaino ajatustyölle, tietää Aho.

Auto- ja moottoripyöräharrastukselle on hyvät puitteet uuden kodin yhteydessä Kontiolahdella, jonne Aho muutti vaimonsa ja bichon frisé koirien kanssa tammikuussa. Maaseudulla asuessaan hän on päässyt jo seuraamaan läheltä myös PKS Sähkönsiirron toimia lumihaasteiden parissa. Onneksi katkoilta on selvitty.

Teksti: Tarja Kuokkanen