28.6.2022

Saramojoen vapauttamisesta valmistui pienoisdokumentti

Louhikosken vesivoimalaitoksen lakkauttamisesta ja Saramojoen vapautumisesta valmistui pienoisdokumenttielokuva. Se kertoo Suomessa poikkeuksellisesta projektista, jossa vesivoimalaitoksen omistava sähköyhtiö päättää purkaa kannattavan jokivoimalaitoksen ilman korvausta.

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n päätöksenteossa kala ja ympäristöarvot voittivat voimantuotannon, kun voimalaitoksen peruskorjauksen rinnalle nousi ajatus Saramojoen vapauttamisen merkityksestä vaelluskalakannoille. Dokumentissa avataan mittavan hankkeen kypsymistä ja päätöksen teon taustoja sekä ikuistetaan voimalaitoksen häviäminen Louhikoskesta. Dokumenttituotannosta vastasi joensuulainen Brainyday Visual Oy ja se on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Järvilohen tarinalle.

Pieliseen laskevista joista kolmanneksi suurimmalla Saramojoella, on vapaasti virtaavana reittinä merkittävä vaikutus erityisesti erittäin uhanalainen järvitaimenen sekä harjuksen kantojen elvyttämiseen. Alue on voimalaitostoiminnan lakkauttamisen vuoksi Itä-Suomen potentiaalisimpia virtavesikunnostuskohteita ja rahoittajina ovat olleet Maa- ja metsätalousministeriö, kunnat, säätiöt sekä yritykset.