Urheiluseurassa tai tapahtumien taustalla toimivat ihmiset ovat tämän päivän todellisia arjen sankareita. Oman työnsä ohella, perheen vapaa-ajan kustannuksella, ja joskus jopa omasta lompakosta ropoja peliin pannen, he pitävät pyyteettömästi huolta siitä, että jatkuvia huippusuorituksia vaativalle yleisölle olisi tarjolla laadukasta viihdettä ja urheilumenestystä edulliseen hintaan, mieluiten tietysti ilmaiseksi. Työkalun virkaa toimittaa seuran vanha tietokone, joka vielä vuona 2004 edusti alansa kärkeä, mutta nyt kovalevy on aivan liian pieni ja virtanappulakin reistailee. Myyntiesitteenä on koneella kirjoitettu ja sataan kertaa valokopiokoneella kopioitu tyhjä sopimuslomake, enää nimiä vailla. Vastapuolella lasisen ulko-oven takana odottaa innoton yrityksen edustaja, jonka mielestä sponsorointi on sana, jonka olen joskus kuullut ja tarkoittaa vissiin yhteiskuntavastuuta, tahi sitten sitä tukemista. Joka tapauksessa rahaa ne taas on pyytämässä.
Rakenna siitä sitten tulevaisuutta seurallesi pitkäjänteisesti.
Aivan eri asia on, jos seura jo valmiiksi sattuu menestymään tai käy nappaamaassa vaikka Suomen mestaruuden. Silloin kyytiin tulijoita löytyy helpommin, koska menestyjällä on aina kavereita. Mutta miksi jotkut seurat sitten ylipäätään menestyvät, seura-aktiiveja on riittävästi ja toiset taas kulkevat koko ajan kassakriisistä toiseen? Kysymys ei todellakaan ole tuurista, vaan silloin suurin alla olevista reunaehdoista on toteutunut:
- Laji riittävän suosittu ja sarjataso on kiinnostava. Pienempikin laji voi saada menestyshullussa Suomessa buumin aikaan, kun urheillaan riittävän huipulla.
- Seuran taustalla on sitoutuneita ja osaavia ihmisiä, jotka ymmärtävät riskien hallinnan ja taloudenhoidon merkityksen.
- Toiminta suunnitelmallista ja oikein johdettua. Varsinkaan vapaaehtoisorganisaation johtaminen ei onnistu käskyttämällä, vaan innostamalla. Tavoitteisiin ei päästä, jos suunnitelmia ei osata tehdä ja suunnitelmia ei saada toteutettua, jos ei osata johtaa ihmisiä.
- Seurassa vallitsee osaamista kerryttävä kulttuuri, jossa jokaista uutta kautta rakennetaan edellisten vuosien hyvien kokemusten perustalta.
- Seuraorganisaatiolla on kyky luoda ja ylläpitää lisäarvoa tuottavaa kumppaniverkostoa.