Merja Mannisen mielestä 20 km lenkki ei sähköpyörällä tunnu missään. Lue tämä, kun mietit oman pyörän hankintaa.
Merja Manninen on viettänyt eläkepäiviään runsaan vuoden verran. Vaikka työelämän jättäminen alkuun tuntui tylsistyttävältä, elämä on löytänyt uudet raiteet ja rytmin. Siitä pitävät huolen aviomies ja lasten perheet sekä kaksi valloittavaa koiraneitoa, 8-vuotias jackrussellinterrieri Hertta ja pieni chihuahua Helmi, joka on täyttänyt vasta viisi kuukautta. Vauhtia antaa myös uusi sähköpyörä, joka on tuonut oman vaihteensa pyöräilyharrastukseen.
– Aluksi halusin ihan uteliaisuuttani kokeilla sähköpyörää. Minulla oli sähköpyörä jo työssäoloaikanani, ja poljin sillä töihin monta vuotta keväästä syksyyn. Pidin siitä kovasti. Pakkasta se kesti aina 8 asteeseen saakka, sitten alkoi akku hyytyä, Merja muistelee.
Välissä piti kokeilla tavallistakin polkupyörää, mutta se ei enää tuntunut hyvälle. Uusi sähköavusteinen polkupyörä hankittiin omalta paikkakunnalta. Kalkhoff Jubilee Advance oli citypyörä, joka täytti toiveet.
Kesämökille on matkaa 46 km – ehkä vielä pyöräilen sinnekin.
– Valinnassa on hyvä kuunnella asiantuntevaa myyjää. Vaihtoehtoja on niin paljon, ja on tärkeää saada pyörä, joka sopii omaan käyttöön. Satula pitää olla sopivassa asennossa ja sopivalla korkeudella. Minun pyöräni on S-kokoa, etuhaarukka ja satula ovat jousitettuja. Valitsin myös isomman, 17 Ah:n akun, jolle luvattiin ihanneoloissa jopa 180 km:n ajomatka. Akun kesto on tärkeää, etenkin jos ajaa pitempiä matkoja. Vanhaan pyörään verrattuna tekniikka on mennyt huimasti eteenpäin, enkä ole kauppaa katunut. Mahdottoman hyvä peli tuo on ollut, kertoo Merja. – Hyvä asia on myös se, että huolto on paikkakunnalla. Eihän noille itse osaa mitään tehdä, jos sattuisivat vikaantumaan.

Sähköpyörälenkillä luonnosta ehtii nauttia enemmän
Merja Mannisen tavoitteena on ajaa vähintään 20 kilometriä joka päivä – niinä päivinä, jolloin on kaupungissa eikä mökillä.
– Aamuvarhaisella kun lähtee liikkeelle, voi tuntea aidon luonnon tuhansine tuoksuineen ympärillä ja siitä ehtii nauttiakin enemmän. Ne ovat hienoja hetkiä. 20 kilometriä ei tunnu missään.
Sähköpyörä on ketterä pyöriteltävä kaupungissakin. Ei tarvitse etsiä parkkipaikkoja tai virua ruuhkissa. Yhdellä akulla pärjää hyvin. Sähköpyörän akku ladataan normaalilla verkkovirralla akun omalla laturilla. Tyhjän akun lataus täydeksi kestää noin 5 tuntia. Pyöräillessä sähkön avustustehon voi itse valita. Vaihtoehtoja on kolme: eco, sport ja power. Avustustehon maksiminopeus on kuitenkin 25 km/h.
– Minulla on käytössä yleensä sport-asento, jossa itsekin joutuu kunnolla polkemaan. Mutta jos vastatuuli tai väsymys yllättää, voi aina vaihtaa vaihdetta ja lisätä avustusta.
Ympäristöasiat ovat tärkeitä
Sähköpyöräily säästää luontoa, sillä se korvaa auton käyttöä.
– Vihreät arvot ovat tärkeitä ja tulevat iän myötä entistä tärkeämmiksi. Meillä mökillä on veneessäkin sähkömoottori, mutta siellä ei enää ongita. Kaikkea elävää suojellaan, myös onkimatoja ja rantakäärmeitä, kertoo Merja.

Valaisimen valinnassa tarkkana
Lain mukaan polkupyörässä tarvitaan valaisin, jos sillä ajetaan hämärässä tai pimeällä. Otsalamppukin täyttää lain kirjaimen.
Sähköpyöristä muutamissa valaisin on vakiona, useimmissa ei. Markkinoiden varustetarjonta on kuitenkin runsasta.
Jos haluat kytkeä valaisimen pyörän omaan sähköjärjestelmään, valitse malli, joka kestää akun tuottaman jännitteen. Yleismallisissa valaisimissa vaihtoehdot ovat tyypillisesti 6–42 volttia.
Tehokas pyörän akku riittää tehokkaallekin ajovalolle. Markkinoilla on tuotteita, joille luvataan melkein 200 metrin valaisumatka ja 1 800 luumenin valaisuteho. Näiden miinuspuoli on sähkönkulutus – sähköavusteisesti poljettava matka lyhenee.
Huomiovalo voi olla parempi valinta, etenkin jos poljet vain katuvalaistulla alueella. Se tekee sinut näkyväksi muulle liikenteelle ja sähköä kuluu vähemmän.
Eniten tarjontaa on paristokäyttöisissä tai omalla pienellä akullaan varustetuissa, pyörään helposti kiinnitettävissä ja niistä irrotettavissa valaisimissa. Paristot ovat yleisimmin kokoa AA tai AAA, myös ladattavia malleja voi käyttää. Akut ladataan valaisimen mukana tulevalla laturilla tai tietokoneen USB-liitännästä.
Halvimmat valaisimet maksavat viitisen euroa, tehokkaimmat litium-ioniakulla varustetut ajovalot satakin euroa.