Mistä sähkön hinta muodostuu?

Kotitalousasiakkaan kokonaissähkökulut koostuvat sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja veroista. Valtakunnallisten keskiarvohintojen mukaan laskettuna jokainen osa muodostaa hinnasta noin kolmanneksen. Sähkövero kokonaisuudessaan ja siirron arvonlisävero laskutetaan siirtolaskussa.

  • Verot 33 % (alv. 19,4 % ja sähkövero 13,7 %)
  • Sähkönsiirto 34 %
  • Sähköenergia 33 %

Sähköenergian hinta muodostuu sähköpörssissä, jossa sähköntuottajat hakevat tuotannolleen parasta mahdollista hintaa ja ostajat  alinta mahdollista hintaa. Sähkön hinta muodostuu siis täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos sähkön tarjonnasta on niukkuutta, hinta pyrkii  nousemaan ja jos sähköä on markkinoille tarjolla kysyntään nähden liikaa, sähkön hinta laskee. Käytännössä nämä näkyvät sähkön hinnan nopeinakin vaihteluina pörssissä. Kun ostat sähkösi koko ajan pörssin tuntihinnalla, saat pörssin hintakuoppien hyödyt suoraan itsellesi, mutta olet myös mukana tilapäisten hintahuippujen aikana. Pidemmällä tähtäimellä pörssin tuntihinnalla ostaminen tulee kuitenkin edullisimmaksi, sillä myös kiinteät takuuhinnat perustuvat pörssin hintanoteerauksiin.
Lue lisää pörssisähköstä >>

Halutessasi voit kuitenkin vakauttaa omaa sähkön hintaasi tekemällä hintakiinnityksiä (Priima-sopimus) tai tekemällä määräaikaisen sopimuksen esimerkiksi kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen (Optimi takuu -sopimus). Tällöin on  mahdollista saada rahallista hyötyä, jos markkinahinnat lähtevät pidempiaikaiseen nousuun, mutta myös ”hävitä”, jos hinnat alkavatkin laskea. Kolmas vaihtoehto on jättää koko homma PKS:n huoleksi ja pysyä automaattisesti vuosineljänneksittäin markkinahintoja seurailevassa sähkösopimuksessa (Oiva-sopimus).
Tutustu sähkösopimuksiimme >>

 

Lue lisää sähkön ostamisesta Sähkönostajan oppaasta >>