Mitä on pörssisähkö

Mitä on pörssisähkö

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Hinta määräytyy Nord Poolissa, pohjoismaissa toimivassa sähköpörssissä, jossa sähkön tuottajat ja sähkön ostajat kokoontuvat myymään sekä ostamaan sähköä. Keskeisiä toimijoita sähkömarkkinoilla ovat tarjontapuolella voimalaitoksia omistavat sähkön tuottajat ja ostajapuolella sähköyhtiöt sekä suuret teollisuuslaitokset. Kauppaa käydään seuraavan päivän tuntihinnoista, eli spot-hinnoista, jotka vaihtelevat tunneittain kysyntä- ja tarjontatilanteen mukaan. Hintojen vaihtelu onkin asiakkaan kannalta koko asian ydin, sillä edullisen sähkön tunteja on aina enemmän, kuin kalliimpia hetkiä. Sen ansiosta sähkön ostajan kannalta edullisin hinta löytyy pidemmällä tähtäimellä aina sähköpörssiin perustuvasta hinnoittelusta.

Pörssisähkön hinta

Pörssisähkön hinta muodostuu sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan, eli samalla periaatteella kuin missä tahansa muussa raaka-ainepörssissä. Sähkön tuottajat antavat päivittäin Nord Pooliin tarjouksen, millä hinnalla he ovat valmiita myymään sähköä kullakin tunnilla. Samoin sähkön ostajat ilmoittavat hinnan, jolla ovat valmiita ostamaan sähköä. Kun nämä tarjoukset kohtaavat, kauppa syntyy ja sähkön spot-hinta määräytyy. Tämän vuoksi sähköpörssi on paikka, jossa sähkön tuottaja saa sähkölleen aina parhaan hinnan ja josta sähkön ostaja voi hankkia sähköä kaikkein edullisimpaan hintaan. Kuluttajalle sähkön lopullinen hinta muodostuu spot-hinnasta, arvonlisäverosta sekä sähkönmyyjän marginaalista.

Pörssisähkön hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Kun kysyntää on paljon, myös sähkön hinta nousee. Samalla tavalla kysynnän ollessa vähäistä (esim. yöllä), on sähkö halvempaa. Sääolosuhteet (esim. lämpötila, sateen ja tuulen määrä), globaali taloudellinen tilanne sekä esimerkiksi voimalaitosten huoltokatkot vaikuttavat myös sähkön hintaan.

 

Pörssisähkön hinnat

Pörssisähkön tuntihinnalla ostat aina valmiiksi kilpailutettua sähköä. Katso alta pörssisähkön hinta nyt, hinnat tänään ja huomenna, eri aikavälien keskihintoja sekä tuntihintoja. Voit myös tarkastella pörssisähkön hintakehitystä valitsemallasi aikavälillä. Hinnat esitetty ilman marginaalia ja profiilivaikutusta.

Sähkön hinta tänään (alv 24%)
Keskihinta
Alin tänään
Ylin tänään
Sähkön hinta huomenna (alv 24%)
Keskihinta
Alin tänään
Ylin tänään
Toteutuneita keskihintoja (alv 24%)  
7pv keskihinta
30 pv keskihinta
12 kk keskihinta


 

Pörssisähkön hyödyt

Pörssisähkösopimuksella saat sähkösi markkinahintaan sekä valmiiksi kilpailutettuna. Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on halvin sopimustyyppi, sillä edullisia tunteja on aina enemmän, kuin kalliita. Pörssisähkön hyödyt piilevätkin juuri hintojen vaihtelussa. Pörssisähköllä on mahdollista itse vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen, sillä omaa sähkönkulutustaan voi pyrkiä ajoittamaan halvoille tunneille. Päivän tuntikohtaiset spot-hinnat julkaistaan edellisenä päivänä, joka mahdollistaa oman sähkönkäytön suunnittelun ja halpojen tuntien hyödyntämisen.

Kenelle pörssisähkö sopii?

Pörssisähkö-sopimuksen valitseminen ei tarkoita, että spot-hintoja tarvitsisi seurata jatkuvasti. Entistä suuremman hyödyn voi toki saada hintoja seuraamalla ja optimoimalla omaa sähkönkäyttöään, mutta lähtökohtaisesti pörssisähkösopimuksen asiakkaana ei tarvitse tehdä mitään. Sähkön hinta on jo valmiiksi kilpailutettua ja markkinahinnan mukaista.

Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti, ja ajoittain vaihtelu voi olla hyvinkin suurta. Jos hintojen vaihtelu hirvittää, on sopimusta mahdollista räätälöidä itselle sopivammaksi hintakiinnitysten avulla. Hintakiinnityksillä voi kiinnittää sähkönsä hinnan joko kokonaan tai osittain tietylle aikavälille.

Pörssisähkön hyötyihin ja hintakiinnityksiin pääsee kuluttaja-asiakas kiinni PKS:n Priima-sopimuksella. Voit seurata sähkön markkinahintoja sekä omaa energiakäyttöäsi Priima Live -palvelustamme, ja tehdä hintakiinnityksiä jopa kahden vuoden päähän. Vastaava pörssisähkösopimus yrityksille on Priimaplus.

 

pörssisähköä kotiin          pörssisähköä yritykseen

Videosarja: Kaikki mitä sinun tulee tietää pörssisähköstä

Koostimme asiakkaillemme videosarjan, jossa syvennytään pörssisähkön maailmaan riskienhallintapäällikkömme Antin opastuksella. Katso videot alta.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja muodostuu sähköpörssi Nord Poolissa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkön tuntihintaan eli spot-hintaan vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi kysyntätilanne, sääolosuhteet, globaali taloudellinen tilanne ja voimalaitosten huoltokatkot.

Pörssisähkön hyötynä on se, että sähkön hinta on aina valmiiksi kilpailutettua. Voit myös hyötyä hintojen vaihtelusta ajoittamalla sähkönkulutustasi halvemmille tunneille. Esimerkiksi vähäisestä kysynnästä johtuen pörssisähkö on usein öisin huomattavasti halvempaa kuin päivisin.

PKS:n Priima-pörssisähkösopimuksella voit myös tehdä hintakiinnityksiä, jolloin voit saada pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen edut samassa paketissa. Voit tehdä hintakiinnityksiä kolmen kuukauden jaksoissa tai jopa kahdeksi vuodeksi. Sähkösi hinnasta voit kiinnittää joko 50 % tai 100 %. Hintakiinnityksen jälkeenkin voit pienentää lopullista sähkösi hintaa ajoittamalla kulutustasi halvemmille tunneille.

Kiinnostuitko pörssisähköstä?

Tilaa priima

Lue lisää Priimasta

tutustu

PKS / Energian moniosaaja sinun palveluksessasi

Reilu ja asiakkaiden arvostama kumppani

Olemme läpinäkyviä niin hinnoittelussa kuin toiminnassamme.  Arvoihimme kuuluvat kestävä kehitys ja ekologisuus.  Ajattelemme sinun etuasi.

Neuvomme ja opastamme verkossa, kasvokkain ja puhelimessa.

Tutustu meihin

Älykkäät työkalut käyttöösi

Tarjoamme sinulle parhaat työkalut kulutuksen seurantaan ja kustannusten kurissa pitämiseen.

Pystyt hoitamaan asioita silloin kuin se sinulle sopii. Vaikka omalta kotisohvaltasi.

OmaPKS -palvelu

Kaikki energiasta sinun eduksesi

Autamme sinua kaikin tavoin, jotta pystyisit hyödyntämään energiaa juuri sinulle sopivalla tavalla.

Tarjoamme sinulle tietoa ja palveluja kaikkeen energiankäyttöön, oli kyse sitten uuden tai vanhan kohteen sähköistämisestä, energiankulutuksesta tai vaikkapa polttopuiden hyödyntämisestä.

Tutustu palveluihimme