Priima – vaikuta itse sähkösi hintaan

Priima – vaikuta itse sähkösi hintaan

Ainut sähkösopimus jonka tarvitset

Priimasta saat itsesi näköisen sähkösopimuksen, jolla hallitset sähkön käyttöäsi ja kustannuksiasi helposti. Kyseessä on sähkösopimus, jossa yhdistyvät pörssisähkösopimuksen ja kiinteähintaisen sopimuksen parhaat puolet.

TILAA PRIIMA

• Voit hyödyntää pörssisähkön vaihtelevat tuntihinnat

• Halutessasi vakautat sähkön hintaasi tekemällä hintakiinnityksiä

• Vaikuta sähkösi hintaan kulutusvaikutuksen avulla

• Sopimus on voimassa toistaiseksi, tai valitsemasi hintakiinnitysjakson loppuun saakka

Priima-sopimuksella ohjaat sähkönkäyttöäsi vuorokauden halvimpiin hetkiin

Energiansäästöteot tuovat myös säästöä sähkölaskuusi, jos sinulla on siihen sopiva sopimus. Pörssisähköön perustuva tuntihintainen Priima on kehitetty juuri näihin tilanteisiin, kun haluat hallita sähkön käyttöäsi ja kustannuksiasi helposti.

1. Priima Live -palvelussa seuraat lähes reaaliaikaisesti sähkön tuntihintaa ja laskusi kertymää.

2. Tilaat seuraavan päivän sähkönhinnat kätevästi tekstiviestillä tai sähköpostilla.

3. Voit vakauttaa sähkön hintaasi tekemällä hintakiinnityksiä.

tutustu Priima Liveen tästä

Tilaa Priima tästä

Hintakiinnityksillä vakautat sähkön hintaa 

Yksi Priiman ainutlaatuisista ominaisuuksista on hintakiinnitykset. Niiden avulla voit vakauttaa sähkösi hintaa haluamallesi ajanjaksolle ja välttää siten suuret hinnanvaihtelut. Sopivaan aikaan tehtynä hintakiinnitys voi myös tuoda huomattavaa säästöä sähkölaskuusi. 

Hintakiinnitysten tekeminen Priima Live -palvelussa on erittäin helppoa ja täysin ilmaista. Hintakiinnityksen tehtyäsi sopimuksesi muuttuu määräaikaiseksi hintakiinnitysjakson loppuun saakka. Jakson loputtua sopimuksesi jatkuu automaattisesti tuntihintaisena ja toistaiseksi voimassa olevana.

lue lisää oppaastamme

*Kuvakaappaus otettu 14.7.2023. Tarkista ajankohtainen hintataso Priima Live -palvelusta.

Hyvä tietää Priima-sähkösopimuksesta

Pörssisähkö on järkivalinta ihan jokaiselle.
Sähköpörssissä sähkön tuottajat ja myyjät kokoontuvat ostamaan ja myymään sähköä, ja pörssisähkön hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hintojen vaihtelu on pörssissä tavallista, eikä sitä kannata säikähtää. Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on aina halvin valinta.

Kun olet valinnut itsellesi Priima-pörssisähkösopimuksen, voit nauttia sähkön tarjoamista mukavuuksista ihan tuttuun tapaan sen kummempia miettimättä. Priima-sopimus tarjoaa sinulle kuitenkin myös monia mahdollisuuksia oman sähkönkäyttösi ja kustannustesi optimointiin.

Pörssisähkö ja pörssisähkön hinta herättävät paljon kysymyksiä. Siksi olemme koostaneet asiakkaillemme videosarjan, jossa riskienhallintapäällikömme Antti pureutuu pörssisähkön maailmaan. Näillä opeilla, saat kaiken ilon irti Priima-sopimuksestasi.

Päivittäin sähkön ostajat ilmoittavat pörssissä, millä hinnalla he ovat valmiita ostamaan sähköä päivän kunakin tuntina. Myös sähkön tuottajat kertovat, millä hinnalla he ovat valmiita myymään sähköä. Kun hinnat kohtaavat, sähkölle muodostuu kaikille yhteinen tuntihinta, eli spot-hinta. Pörssisähkön asiakkaan hinta muodostuu spot-hinnasta, pienestä toimitusmaksusta sekä arvonlisäverosta. PKS:n pörssisähköasiakkaana voit tarkastella Priima Live -palvelusta esimerkiksi pörssisähkön tuntikohtaisia hintoja, keskihintoja sekä pörssisähkön hinnan juuri nyt.

Lähtökohtaisesti pörssisähkön asiakkaana sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Sähköpörssi hoitaa sähkön kilpailuttamisen puolestasi tunti tunnilta, jolloin saat pitkällä aikavälillä sähkösi erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Vaikka pörssisähkön aloittaminen jo itsessään tarjoaa sinulle monia hyötyjä, voit myös halutessasi maksimoida pörssisähkön hyödyt pienellä taktikoinnilla.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja näiden tuntihintojen heilahtelun saa aikaan kysyntä ja tarjonta. Kun kysyntä on vähäistä, myös sähkön hintakin laskee. Kun jonakin tuntina sähköä käytetään paljon, myös sen hinta nousee. Hintoja seuraamalla voit hyödyntää halpoja tunteja ajoittamalla sähkönkäyttöäsi niihin, ja puolestaan väistellä korkeita hintoja.

Priima-asiakkaana voit seurata pörssisähkön hintoja monipuolisesta Priima Live -palvelusta netistä. Seuraavan päivän hinnat ilmestyvät näkyville aina edellisen päivän iltapäivänä. Voit myös tilata seuraavan päivän sähkönhinnat kätevästi tekstiviestillä ta sähköpostilla. Voit asettaa ilmoituksiin myös hintarajan.

Hintoja voit seurata helposti myös esimerkiksi lataamalla puhelimeen Fingridin Tuntihinta-applikaation, johon saat myös hälytyksiä itse asettamiesi hintarajojen mukaan.

Priima-sopimuksen ainutlaatuisena ominaisuutena on mahdollisuus tehdä hintakiinnityksiä. Ne mahdollistavat sähkön hinnan vakauttamisen ja tuovat sähkölaskuun ennustettavuutta. Tällöin hintaan eivät vaikuta pörssisähkön hinnanvaihtelut tai äkilliset hinnannousut sähkömarkkinoilla.

Kiinnitystarjoukset päivittyvät reaaliaikaisesti sähköpörssin hintojen mukaisesti, ja voit tehdä kiinnityksen silloin, kun hinta on mielestäsi sopiva. Hintakiinnityksen etuna on myös se, että voit edelleen hintakiinnityksen tehtyäsi vaikuttaa lopulliseen sähkösi hintaan kulutusvaikutuksen (=profiilivaikutuksen) avulla.

Huomaathan, että tehtyäsi hintakiinnityksen, sopimuksesi muuttuu määräaikaiseksi hintakiinnitysjakson loppuun saakka. Hintakiinnitysjakson loputtua sopimuksesi jatkuu automaattisesti tuntihintaisena ja toistaiseksi voimassa olevana.

Voit tehdä hintakiinnityksiä vuosineljänneksittäin, eli kolmen kuukauden jaksoille. Kiinnityksen tekeminen onnistuu myös meneillään olevan vuosineljänneksen lopulle, jolloin kiinnityksen pituus voi olla alle kolme kuukautta. Hintakiinnitysten avulla voit siis saada kiinteähintaisen sopimuksen edut ilman, että sinun täytyy sitoutua pitkiin määräaikaisuuksiin. Hintakiinnityksiä voit tehdä jopa kahden vuoden päähän tulevaisuuteen.

Halutessasi voit kuitenkin tehdä hintakiinnityksen myös kahdeksi vuodeksi. Pitkän kiinnityksen tarjous on asuntokohtainen eli juuri sinulle laskettu. Hinta lasketaan sähkönkäyttösi ja tästä muodostettavan tuntikohtaisen ennusteen perusteella. Kahden vuoden hintakiinnitys eroaa tavallisesta määräaikaisesta sopimuksesta siten, että voit edelleen pienentää sähkölaskuasi kulutusvaikutuksen avulla.

Voit tehdä hintakiinnityksiä Priima Live -palvelussamme, jossa kiinnityshinnat päivittyvät reaaliaikaisesti pörssihintojen mukaisesti. Palvelussa voit myös asettaa itsellesi hintavahteja sekä kiinnitysautomaatteja, jolloin palvelu hoitaa hintojen seuraamisen puolestasi.

Hintakiinnityksen tekeminen on helppoa: valitset Priima Livessä hintakiinnitysjakson, kiinnitysasteen (50 % vai 100 %), vahvistat oston ja valmista tuli!

Jos kiinnität vain 50 % sähkön hinnastasi, laskutetaan puolet kuluttamastasi sähköstä hintakiinnityshinnalla ja puolet normaalisti spot-hinnan mukaisesti (+ toimitusmaksu, kulutusvaikutus ja kuukausimaksu). Jos taas kiinnität 100 % sähkön hinnastasi, kaikki käyttämäsi sähkö laskutetaan hintakiinnityshinnalla (+ toimitusmaksu, kulutusvaikutus ja kuukausimaksu).

Kun olet tehnyt hintakiinnityksen, lopulliseen sähkösi hintaan vaikuttaa kulutusvaikutus (=profiilivaikutus) ja toimitusmaksu. Toimitusmaksulla tarkoitetaan sähkönmyyjän, eli meidän, marginaalia. Kulutusvaikutus taas nostaa tai laskee sähkön lopullista hintaasi sen mukaan, mille vuorokaudenajoille sähkönkäyttösi painottuu.

Kulutusvaikutus voi siis olla joko positiivinen tai negatiivinen ja siten joko nostaa tai laskea lopullista sähkön hintaasi. Jos sähkönkulutuksesi painottuu sähköpörssin halvemmille tunneille (esim. yölle), on kulutusvaikutuksesi negatiivinen ja sähkön hintaasi laskeva. Jos kulutuksesi taas painottuu kalliimmille tunneille, on kulutusvaikutus positiivinen ja sähkön hintaa nostava.

Kulutusvaikutuksen hyöty piilee siis siinä, että oman sähkönkulutuksesi ohjauksella voit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen, vaikka olisitkin tehnyt hintakiinnityksiä. Hintakiinnityksillä saat sähkösi hintaan varmuutta ja vakautta, mutta kulutusvaikutuksen avulla voit silti pienentää sähkölaskuasi omilla toimillasi.

Sähkön hinta vaihtelee sähköpörssissä tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta on tyypillisesti korkeimmillaan talvisaikaan aamuisin ja iltaisin, kun sähköä joudutaan tuottamaan keskimääräistä kalliimmilla tuotantotavoilla. Tämän vuoksi Priiman yhtenä hintakomponenttina on kulutusvaikutus (=profiilivaikutus). Sitä voi ajatella ikään kuin ruuhkamaksuna, joka määräytyy sen mukaan, kuinka sähkönkäyttösi painottuu vuorokauden eri tunneille.

Jos sähkön käyttösi painottuu keskimääräistä kalliimmille spot-tunneille, kulutusvaikutus kasvaa. Vastaavasti jos sähkön käyttö painottuu halvemmille tunneille, kulutusvaikutus on miinusmerkkinen, eli sähkön hintasi laskee. Näin voit omilla toimillasi pienentää sähkölaskuasi. Kun pystyt painottamaan sähkön käyttöäsi halvempien tuntien aikaan osallistut samalla sähköjärjestelmän kannalta kulutusjoustoon ja pienennät kalliimpien ja samalla usein ympäristön kannalta haitallisempien tuotantomuotojen tarvetta.

Kulutusvaikutuksen suuruuteen vaikuttaa pörssisähkön tuntihintojen vaihtelu. Kun tuntihintojen vaihtelu on suurta, myös kulutusvaikutuksen merkitys kasvaa. Mitä suurempaa tuntihintojen vaihtelu on ja mitä paremmin pystyt ohjaamaan kulutustasi halvemmille tunneille, sitä enemmän pystyt myös alentamaan sähkösi hintaa kulutusvaikutuksen avulla. Kulutusvaikutuksen suuruus on asiakkaillamme ollut tyypillisesti plus 4 sentin ja miinus 2,5 sentin välillä kilowattitunnilta.

Kulutusvaikutuksen laskeminen: sähkönkäyttösi spot-hinnan keskiarvosta vähennetään saman kuukauden spot-hinnan keskiarvo. Kun siis saat oman kulutuksesi kuukauden spot-hinnan keskiarvoa pienemmäksi, saat pienennettyä sähkölaskuasi.

Priima-sopimuksessa sinulla on mahdollisuus vakauttaa omaa sähkön hintaasi tekemällä hintakiinnityksiä jopa kahden vuoden päähän tulevaisuuteen. Hintakiinnityksen voit tehdä koko sähkön tarpeellesi tai vain osalle siitä. Paras ohje on, että hintakiinnitys kannattaa tehdä silloin, kun haluat vakauttaa sähkön hintaasi esimerkiksi talvikaudelle ja kiinnityshintatarjoukset ovat mielestäsi sopivalla tasolla. Päätöksesi tueksi voit Live-palvelusta seurata kiinnityshintojen kehitystä ja historiaa.

Korkeimpia päivähintoja nähdään yleensä keskitalven pakkaskaudella, kun sähkön kysyntä on Suomessa huipussaan. Lauhana talvena sähköä voi saada hyvinkin halvalla, mutta jos haluat vakauttaa ostamasi sähkön hintaa mahdollisten hintapiikkien varalta, on Priima-sopimuksessa mahdollisuus kiinnittää sähkön hinta vain talvikauden ajaksi. Jos kiinnität vain puolet talvikauden sähkön tarpeestasi, jää sinulle silloin mahdollisuus hyötyä mahdollisista halvoista talvikauden hinnoista toisen puolikkaan osalta.

Priima on pörssisähkösopimus, jolloin tuntikohtaiset hinnat muodostuvat nimensä mukaisesti tunti tunnilta pörssissä. Seuraavan päivän tuntikohtaiset hinnat julkaistaan aina edellisen päivän iltapäivällä. Sen sijaan kiinnityshintatarjoukset näkyvät koko ajan kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Priima-sähkösopimuksen hinnoittelu muodostuu:
Sähköpörssin tuntihinnasta ja/tai tekemistäsi hintakiinnityksistä* + Kuukausimaksusta (4,50 €/kk) + Toimitusmaksusta (0,45 snt/kWh)

+ Halutessasi uusiutuvan GO-sähkön lisämaksusta (tuuli tai vesi 0,1 snt/kWh)

*Kulutusvaikutus: Kun olet tehnyt hintakiinnityksen jollekin aikavälille, voit vielä vaikuttaa toteutuvaan laskutushintaan sen mukaan, kuinka sähkönkäyttösi on jakaantunut halvimpien ja kalliimpien tuntihintojen kesken. Jos sähkön käyttösi painottuu niille tunneille, jolloin spot-hinnat ovat matalia, kulutusvaikutus alentaa sähkön hintaa. Käytön painottuminen kalliiden spot-tuntien ajalle vastaavasti nostaa hintaa. Kulutusvaikutuksen suuruus on asiakkaillamme ollut tyypillisesti plus 4 sentin ja miinus 2,5 sentin välillä kilowattitunnilta.

Seuraamalla sähkön markkinahintoja ja omaa energiankäyttöäsi Live-palvelustamme voit ohjata sähkönkäyttöäsi aina halvimpiin hetkiin. Esimerkiksi sähköauto kannattaa ladata yöllä ja niin edelleen.

Vaikka pörssisähkö onkin pitkällä aikavälillä aina halvin vaihtoehto, saattaa hinnanvaihtelu välillä hirvittää. Jos kaipaat sähkösi hintaan varmuutta ja vakautta, on hintakiinnitys sinulle oikea ratkaisu. Priima-sopimuksessa voit tehdä itse hintakiinnityksiä vuosineljänneksittäin ja markkinatilanteen mukaisesti muuttuvien hintatarjousten mukaan. Sähkösi hintaa voit vakauttaa joko kokonaan tai osittain (50 %). Halutessasi voit tehdä kiinnityksen myös pidemmälle ajalle, jolloin saat henkilökohtaisen tarjouksen suoraan Priima Live -palvelussa.

Priima-sopimuksella pystyt hyötymään kaikista uusista sähkön käytön mahdollisuuksista, kuten itse tuottamastasi sähköstä, sähkön käytön ohjauksesta ja vaikkapa sähköauton omistamisesta.

Priima on paras sähkösopimus myös aurinkotuottajalle. Kun ostat lisäsähkön Priima-sopimuksella, hyödynnät automaattisesti sähköpörssin halvimmat tuntihinnat. Lisäsähköä tarvitaan eniten iltaisin ja öisin, jolloin sähköpörssin hinnatkin ovat usein matalammat. Päivisin taas aurinkopaneelien tuottamaa energiaa voi syntyä yli oman tarpeen, jolloin voit myydä tuottamasi ylijäämäsähkön sähköpörssin parhaimmilla hinnoilla. Näin maksimoit aurinkopaneeliesi tuottavuuden. Halutessasi voit myös tehdä hintakiinnityksiä, jolloin tiedät tarkkaan ostamasi lisäsähkön hinnan. Lue lisää aurinkosähköstä.

Kyllä saa!
Enää ei ole aivan yhdentekevää, millaista sähköä käytämmeJokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Yksi helpoimmista ekoteoista on valita sähkönsä alkuperäksi uusiutuva energia. Siksi me PKS:llä olemme halunneet tehdä sen sinulle mahdollisimman helpoksi. Voit valita Priima älysähköön Guarantee of Origin -alkuperämerkityn tuotantomuodon koko sopimuksellesi tai osalle siitä, jolloin käytät  valintasi mukaan vesi- tai tuulivoimaa. Vihreä sähkö ei ole koskaan ollut näin vastustamatonta.

Hintakiinnityksiä voit tehdä heti, kunhan sopimuksesi on käsitelty ja olet sen jälkeen rekisteröitynyt OmaPKS-palveluun. 

Ensin on siis hieman odotettava, että sopimuksesi on käsitelty. Tässä menee tavallisesti noin 1-2 arkipäivää (jos sopimus alkaa alle 90 päivän päästä). Sen jälkeen voit rekisteröityä OmaPKS-palveluun pankkitunnuksillasi täällä. Sitten voitkin tehdä hintakiinnityksiä Priima Live -palvelussa.

Sähköä ostaessa voi tehdä fiksuja arvovalintoja

Jokainen meistä voi tänä talvena vaikuttaa siihen, että energiaa riittää kaikille – nyt on myös hyvä hetki miettiä, mistä sähkönsä ostaa ja miten se vaikuttaa ympäristöömme

Yksi helpoimmista ekoteoista on valita sähkönsä alkuperäksi uusiutuva energia eli
vesi- tai tuulivoima. Priima-sopimuksessa voit valita Guarantee of Origin -alkuperämerkityn tuotantomuodon koko sopimuksellesi tai osalle siitä.

Tiesithän, että PKS on perustettu vuonna 1945, ja on edelleen 100 % Pohjois-Karjalan kuntien omistuksessa. Tiedät siis tarkkaan, keneltä sähkösi ostat ja minne eurosi päätyvät. Ne palautuvat nimittäin tänne kotikonnuille – meille ja tuleville sukupolville, omaan maakuntaamme.

Pörssisähkön hinnat

Katso tämänhetkinen sähkön pörssihinta ja hintahistoria alla olevasta graafista. Huom. Graafin hinnat esitetty ilman toimitusmaksua (0,45 snt/kWh).