3.6.2020

Oma aurinkosähkövoimala on yhä houkuttelevampi hankinta

Aurinkopaneeleiden hintojen arvellaan olevan nyt aika lailla alalaidassa, hyötysuhde on pikkuhiljaa parantunut, eikä asennuksestakaan tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Nyt alkaa olla hyvä aika satsata omaan aurinkosähkövoimalaan, vaikka pieneenkin. Puhtaan aurinkoenergian hyödyntäminen on eko­teko, jolla pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi – ja sähkölaskuasi.

Aurinkopaneelit ovat halventuneet vuosikymmenessä tuntuvasti – maailmanlaajuisesti jopa 80 prosenttia. Kokonaisten aurinko­sähköjärjestelmien hinta ei silti ole pudonnut läheskään yhtä jyrkästi, koska järjestelmän hinta muodostuu aina paneelien lisäksi säätölaitteista, muusta tekniikasta ja asennustyöstä. Aurinkosähköjärjestelmien yksikköhinnat laskivat silti hieman vielä viime vuonnakin.

Markkinoilla olevat aurinkosähköteknologiat voi jakaa kolmeen sukupolveen. Tällä hetkellä asennetaan lähes pelkästään ensimmäisen sukupolven piikennotekniikkaan perustuvia paneeleja. Toinen sukupolvi on yleistymässä jo vähitellen: taipuisat ohutkalvokennot. Niillä voi päällystää erilaisia pintoja ja ne ovat keveitä, mikä lisää niiden käyttökohteita huomattavasti. Niiden hyötysuhde on kuitenkin toistaiseksi perinteistä tekniikkaa heikompi, samoin niiden mekaaninen kestävyys.

Kolmannen sukupolven aurinkokennot ovat vielä tutkimusasteella. Lupaavalta näyttävät esimerkiksi nanokidekennot, joissa elektronien liike perustuu titaanidioksidin kemiallisiin reaktioihin. Muutamat valmistajat lupaavat jo piikennoilleenkin reilusti yli 20 prosentin hyötysuhteita. Laboratorioissa on päästy jopa 40–50 prosentin hyötysuhteisiin. Aurinkotekniikan halpenemista ei silti kannata jäädä odottelemaan, jos sellaisen on aikonut hankkia, sillä odotteluaikana ehtii nykyinenkin aurinkosähköjärjestelmä helposti jo tienata hintansa.

Aurinkotekniikan halpenemista ei silti kannata jäädä odottelemaan, jos sellaisen on aikonut hankkia, sillä odotteluaikana ehtii nykyinenkin aurinkosähköjärjestelmä helposti jo tienata hintansa.

Sähkön varastoiminen vielä kannattamatonta

Tällä hetkellä akkujärjestelmän lisääminen aurinkovoimalaan on vielä taloudellisesti kannattamatonta akkujen korkean hinnan vuoksi. Kun akkuteknologia tulevaisuudessa kehittyy ja akkujen hinnat saadaan järkeviksi, niiden suosio tulee varmuudella kasvamaan.

– Tulevaisuudessa akkujärjestelmä yhdistetään aurinkovoimalaan yhä useammin, uskoo myös asiantuntija Teemu Kettunen Motiva Oy:stä.

– Samalla koko järjestelmä saatetaan kytkeä sähkön kulutusta laajemmin ohjaavaan järjestelmään, joka huomioi esimerkiksi sähkön pörssihinnan, kulutuksen tehohuiput, sääennusteen, huoneiden sisälämpötilan ja sähköauton latauksen. Toistaiseksi kuitenkin akustojen hinnat ovat vielä kannattavuusrajan yläpuolella, joskin tekniikka halpenee myös siellä koko ajan.

– Myös invertterit – siis laitteet, jotka muuntavat aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön 230 voltin vaihtovirraksi – ovat kehittyneet. Niissä on esimerkiksi yhä enemmän valmiutta aurinkovoimaloiden tuoton ohjaamiseen määritellyille kohteille tilanteissa, joissa voimalan tuotto ylittää oman sähkönkulutuksen. Akkujärjestelmien kanssa hyvin toimivia invertterejäkin on tullut markkinoille lisää, sanoo Kettunen.

Järjestelmän hinta ratkaisee kannattavuuden – ei ylijäämäsähköstä saatu hinta

Aurinkosähköjärjestelmä pyritään mitoittamaan niin, että mahdollisimman suuri osa tuotannosta saataisiin hyödynnettyä talon omassa sähkön käytössä. Näin taloudellinen hyöty on aurinkotuottajalle suurin. Ylijäämäsähkön myynti ei ole varsinainen bisnes tuottajalle, sillä sähköenergian pörssihinta hinta vaihtelee useimmiten neljän ja kuuden sentin välillä kilowattitunnilta. Tätä kirjoitettaessa on nähty päiväaikaan vielä tuotakin halvempia tuntihintoja.

Jotkut aurinkosähkökauppiaat saattavat silti tarjota ylijäämäsähköstä huomattavaakin ylihintaa järjestelmäkaupan saadakseen, tai luvata, että tuottajan ylijäämäsähkö ”talletetaan virtuaaliseen verkkoakkuun”, josta sen voi halutessaan ”ottaa käyttöön” paremmalla hinnalla. Todellisuudessa ylijäämäsähköä ei voi tällä hetkellä kannattavasti varastoida suuria määriä mihinkään, eikä sähköstä kannata ostajan maksaa enemmän, kuin sen hinta pörssissä sillä hetkellä on. Hintakikkailulla halutaankin huomio pois kaikkein tärkeimmästä, eli aurinkosähköjärjestelmän hinnasta. Sen vuoksi Järjestelmien hintoja kannattaa vertailla, sillä niissä saattaa olla suuriakin eroja. Jos tulee maksaneeksi omasta järjestelmästään vaikkapa tuhansia euroja  yli markkinahinnan, ei sitä paikata hetkessä muutamien kymppien tai satasen ylijäämäsähkön vuosihyvityksillä.

Kysy lisää aurinkosähköasiantuntijalta

Mika Pirhonen, Pohjois-Karjalan Aurinkoenergia Oy, mika.pirhonen@pkae.fi