26.2.2019

Energiaa ilmajoogasta – kehon ja mielen hyvinvointia arjen kiireessä

Joogata voi monella tapaa: rauhallisen pehmeästi, dynaamisesti tai fyysisesti haastavalla tavalla. Yksi tämän hetken kiinnostavimmista tyyleistä on ilmajooga.

Jooga löytyy Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelosta. Eikä ihme, sillä joogaa on harjoitettu jo tuhansia vuosia Intiassa, josta se on valloittanut koko muun maailman. Filosofinen ideologia joogan taustalla kiehtoo tämän päivän hektisessä maailmassa elävää ihmistä.

Joogaajat kokevat lukuisia positiivisia vaikutuksia omaan fyysiseen ja henkiseen terveyteensä. Paitsi että harjoittelu parantaa lihaskuntoa, notkeutta ja tasapainoa, se kohentaa myös mielialaa ja lieventää stressiä. Joogaharjoitukseen keskittyminen onkin mainio keino tyhjentää mieltä sitä kuormittavista asioista. Säännöllisestä joogaamisesta on hyötyä mielen ja kehon hallinnan kautta jokapäiväisessä elämässä.'

Ilmajoogasta on tullut suosittu joogamuoto

Kattorakenteista roikkuvia leveitä liinoja hyödyntävä ilmajooga on tämän vuosituhannen keksintö. Sinällään ajatus ei ole uusi, sillä joogit ovat jo pitkään käyttäneet erilaisia remmejä apuna erityisesti pää alaspäin tehtävissä asanoissa eli jooga-asennoissa. Ilmajoogatunnit ovat olleet menestys myös suomalaisissa joogasaleissa. Joensuulaisen terveysliikuntakeskus Kuntokikan tiloihin asennettiin järeät rakenteet ilmajoogaliinoja varten kaksi vuotta sitten.

– Ilmajoogan vastaanotto on ollut huikea. Aluksi kaikki halukkaat eivät mahtuneet tunneille mukaan, koska laji oli täälläpäin täysin uusi, kertoo ilmajoogan Joensuuhun tuonut Kuntokikan yrittäjä Kirsi Heinonen.

– Aloite ilmajoogasta tuli asiakkailta, jotka olivat kokeilleet lajia muissa kaupungeissa ja toivoivat sitä täydentämään joogatarjontaa. Kun joogaopettajamme Terhi Palminen oli myös innostunut ilmajoogasta ja täydensi ammattitaitoansa vielä erillisillä ilmajoogaopinnoilla, oli päätös helppo, Heinonen listaa.

Ilmajoogassa osa harjoituksesta tehdään katosta riippuvan kankaan avulla, osa matolla. Laji sopii periaatteessa kaikille perusterveille, lähinnä akuutit kiputilat ja vammat tai hyvin korkea verenpaine voivat olla esteenä ylösalaisin roikkumiselle. Varusteiksi riittävät pitkähihainen paita ja trikoot sekä avoin ja kokeilunhaluinen mieli. Kello, korut ja vaatteiden vetoketjut saattavat tarttua liinoihin kiinni, joten ne kannattaa karsia tuntivarustuksesta pois.

Joogaopettaja Terhi Palminen ja Terveys­liikuntakeskus Kuntokikan yrittäjä Kirsi ”Kikka” Heinonen kertovat ilmajoogan olevan hyvä lisä joogatarjontaan.
Joogaopettaja Terhi Palminen ja Terveys­liikuntakeskus Kuntokikan yrittäjä Kirsi ”Kikka” Heinonen kertovat ilmajoogan olevan hyvä lisä joogatarjontaan.

Ilmajoogaa testaamassa

Ajatus ilmajoogan kokeilusta on kytenyt mielessäni jo pitemmän aikaa, olenhan katsellut ylös nostettuja keväänvihreitä liinaliekoja vinyasajoogatunneilla parin vuoden ajan. Nyt on aika toteuttaa mieliteko, siispä joogamatto kainaloon ja salille.

Alkeistunnin aluksi Intiasta juuri palannut joogaopettaja Terhi Palminen kertoo ilmajoogan periaatteista ja turvallisesta liikkumisesta liinojen kanssa.

– Sinun ei tarvitse olla supernotkea, sillä kyseessä ei ole mikään akrobatia. Kuuntelet ja katsot ohjeita ja kuulostelet liikkeitä tehdessäsi omaa kehoasi. Tarkoitus olisi päästä liikkeissä rentouteen, sillä muuten harjoituksen teho häviää. Ilmajoogassa pääset haastamaan mieltäsi ja uskaltaudut kokeilemaan täällä turvallisessa ympäristössä sellaista, jota et ehkä muualla uskaltaisi, Palminen rohkaisee.

Joogasalin tunnelma on selvästi jännittynyt, kun me ensikertalaiset otamme tuntumaa liinoihin. Jo pelkästään liinaan luottaminen ja sen varassa taivutusten tekeminen vaatii alussa hieman totuttelua. Mutta kohta jo teemme vatsalihasliikkeitä laajoja kaaria ilmassa keinuen.

Välillä teemme liikkeitä matolla. Alaspäin katsova koira -asanasta kävelemme kädet jalkojen eteen ja roikutamme rennosti käsiä ja päätä.

– Tämä asana tehdään seuraavaksi ilmassa, ja kohta huomaattekin, että osaatte seisoa vaivattomasti käsillänne, opettaja opastaa ja näyttää mallia.

Oma liinani jää ensin liikaa vatsan päälle, joten pää alaspäin roikkuminen tuntuu pahalta sisuskaluissa. Opettaja huomaa heti tilanteen ja neuvoo liinan tarkan paikan lonkkaluiden kohdalle. Ja niin roikkumiseen tulee heti rennompi ote. Jo tässä vaiheessa tuntia vahvistuu käsitys siitä, että ilmajooga on haastava ja kiehtova joogan muoto, jota harjoittaessa kaikki muut asiat unohtuvat.

Tunnin lopulla tulee vielä toinen ylösalaisin tehtävä liike, jossa liina kulkee nyt ristiluun päältä. Selkärangan nikamat saavat lisää tilaa, veri virtaa vapaasti päähän saakka ja mieli rauhoittuu. Tätä haluan tehdä muulloinkin. Harjoitus päätetään kiipeämällä seisomaan liinan sisälle, tekemällä ”spakaatteja” ilmassa ja lopulta rentoutuen selällään kuin silkkitoukat kotelossaan. Rentous syvenee hiljaisessa keinussa. Kauas jää katala maailma, kaikki oleellinen on tässä hetkessä, mieli ja keho yhtä mieltä elämästä. Namaste.