Maapallon merissä on miljoonia tonneja muovijätettä, joka ei häviä luonnon kiertokulussa. Pieni askel ekologisempaan elämään on käyttää ostosmatkoilla muovikassin sijaan kestokassia.
Kestokassi on trendikäs. Kaikilla ympäristöstään huolehtivilla brändeillä alkaa olla oma versionsa. Myös taidemuseot, järjestöt ja yhden tai useamman asian liikkeet ja niiden kannattajat ovat löytäneet kassista tavan ilmentää omaa sanomaansa. Omaa aatemaailmaansa tai tyyliään voi ilmentää oikeanlaisen kassin avulla. Design tekee niistä entistä halutumpia. Materiaali vaihtelee puuvillasta tekokuituihin, muoviin ja paperiin. Kirkkaimman kruunun kantavat uusiomateriaaleista valmistetut yksilöt. Miten näistä osaa valita?
Minkälainen kassi on ympäristön kannalta paras?
Jos ekologisuuden kannalta oikeaan järjestykseen pitää laittaa muovikassi, kierrätysmuovikassi, paperikassi, kangaskassi ja biohajoava muovikassi, järjestys onkin yllättävä. Suomen ympäristökeskuksen Optikassi-tutkimuksen tulosten mukaan kaikkein ekologisin vaihtoehto on kierrätysmuovista valmistettu muovikassi. Toiselle sijalle yltävät paperikassi, kangaskassi ja muovikassi. Yllättäen biohajoava kassi on kaikkein epäekologisin. Syynä ovat biohajoavan kassin valmistukseen käytetyt fossiiliset raaka-aineet eli öljy. Meillä paperikassi pärjää muuta maailmaa paremmin suomalaisen paperiteollisuuden energiatehokkuuden ansiosta. Kangaskassin tulosta rasittaa puuvilla, jonka viljelyyn käytetään paljon vettä. Toisaalta kangaskassin ekologisuutta nostaa sen pitkä käyttöikä. Tutkimus perustui siihen, että jokaista kassia käytetään vain kerran.
Ilmastonmuutokseen kestokassin materiaalilla ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä, joten valinnan voi tehdä omien mieltymysten ja käyttötapojen mukaan.
Suomessa on muovikassisopimus
Suomessa muovikassien käyttöä vähennetään vapaaehtoisin toimin. Kaupan liitto on tehnyt ympäristöministeriön kanssa Green Deal -sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien kulutusta ja sen kautta muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Taustalla on EU-direktiivi, jonka vaatimukset toteutetaan näin vapaaehtoisesti. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä muovikassien kulutus ei Suomessa ylitä henkeä kohden 40 kappaletta vuodessa. Kyse on pääasiassa pienistä, esim. hedelmätiskeillä käytettävistä muovipusseista, mutta kaikkien muidenkin muovikassien käyttöä tulee vähentää.
Tee itse kestokassi 
Tee kestokassi omaan käyttöön tai anna lahjaksi. Valitse kaikkein sopivin kangas ja upein kuosi. Tällä ohjeella pääset alkuun.
Materiaalit
Laukkuosa: 2 palaa (45 cm x 40 cm)
Kahvat: 2 palaa (5 cm x 20 cm)
- Ompele kahvat valmiiksi (ne kiinnitetään lopuksi): Taita paloista oikeat puolet vastak-kain, ompele sauma ja käännä oikeinpäin. Silitä ja tikkaa reuna.
- Aseta laukkuosan nurjat puolet vastakkain ja ompele 1 cm:n sauma molempiin sivuihin ja alareunaan.
- Siisti saumojen reunat saksilla mahdollisim- man kapeiksi. Käännä kassi nurja puoli ulos- päin ja silitä saumat. Ompele toinen 1 cm:n sauma reunoihin ja pohjaan, jolloin kaikki huolittelemattomat reunat jäävät sauman sisään. Käännä oikea puoli ulospäin ja silitä saumat.
- Taita kassin yläreunaa sisäänpäin ja silitä siihen 1 cm:n päärme. Taita vielä toisen kerran 3 cm:n päärme, jonka sisään ensim-mäinen päärme jää. Työnnä kahvojen päät päärmeen sisään ja kiinnitä nuppineuloilla. Ompele päärmeen alareuna kiinni laukun ympäri saumalla, jolla kiinnitetään myös kahvat. Viimeistele päärme ompelemalla toinenkin sauma sen yläreunaan.
Ohje kirjasta: Unelmien laukut, Minerva
Lisää ohjeita löydät blogeista:
Virhetikki tekee joulukassit muovipussin kaavalla: virhetikki.blogspot.fi
Eilen tein -blogissa muovikassista tehdään kestokassi vuorittamalla ja päällystämällä se kristallimuovilla. www.eilentein.com
Pampau-blogin ompeluohje kauppakassille: lilla-pampau.blogspot.fi