6.7.2022

Näin valitset oikeanlaisen kylmälaitteen mökille

Olipa mökki sitten täysin varusteltu kakkosasunto tai sähköistämätön piilopirtti, ilman jääkaappia siellä ei pitkään pärjää. Tässä asiantuntijoiden ohjeet valintaa ja ruoan turvalliseen kylmäsäilytykseen myös mökkiolosuhteissa.

Mitä pitempään mökillä vietetään aikaa ehkä jopa työtä tehden ja opiskellen, sitä tärkeämmäksi sen keittiön varustelutaso muodostuu jo ruokahuollon sujumisen kannalta. Kauppa saattaa olla kaukana, ja pandemia-aikana kauppareissut kannattaa muutenkin pitää minimissä. Voikin olla, etteivät vapaa-ajan asunnon kylmäsäilytystilat ole enää ajan tasalla – varsinkaan, jos mökillä vietetään enemmän aikaa.

Onneksi nykyisin löytyy monenlaisia energiatehokkaita kylmälaiteratkaisuja kaikkiin tarpeisiin.

Logik L143TX19E -jenkkikaapin 54-litraiseen pakastelokeroon mahtuvat hyvin kaupasta ostettavat pakasteet. Gigantti
Logik L143TX19E -jenkkikaapin 54-litraiseen pakastelokeroon mahtuvat hyvin kaupasta ostettavat pakasteet. Gigantti

Oikea laite jokaiselle mökille

Ympäri vuoden käytössä oleva ja lämpimänä pidettävä kakkos­asunto vastaa usein varustelutasoltaan kotia. Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta ehdottaa kuitenkin

joustavuuden vuoksi harkitsemaan kakkosasunnolle erillisen pakastimen ja jääkaapin hankintaa. Jos asunto on pitempään tyhjillään, jääkaapin voi ottaa halutessaan päältä pois. Innokkaat metsästäjät, kalastajat, marjastajat ja sienestäjät saattavat myös kaivata pakastustilaa pakastinkaappia enemmän.

– Myös laitteen kokoa kannattaa miettiä. Suureen jääkaappiin mahtuu toki paljon tavaraa, mutta mitä suurempi kaappi, sitä enemmän sähköä sen viileänä pitäminen kuluttaa. Sillä on merkitystä erityisesti aurinkosähkömökeillä, Tarja Marjomaa huomauttaa.

Jos mökki on pitkiä aikoja tyhjillään, peruslämmöllä tai jopa kylmillään, se on otettava kylmälaitteita hankittaessa huomioon. – Jos jääkaapin jättää käyntiin, minimihuonelämpötila useimpien jääkaappien osalta on +10 astetta. Jos mökin lämpötila voi laskea sen alapuolelle, jääkaappi on tyhjennettävä ja otettava pois seinästä, Gigantin kodinkoneiden avustava myyntipäällikkö Kimmo Laine painottaa.

Aurinkosähköä käyttäville ja täysin sähköistämättömille mökeille hyvä vaihtoehto on absorptioperiaatteella toimiva nestekaasujääkaappi, jollaisia käytetään esimerkiksi asuntovaunuissa ja veneissä. Kaasujääkaappeja saa myös hybridiversioina, jolloin ne voivat toimia vaihtoehtoisesti myös sähköllä. Kaasujääkaapeissa on sekin hyvä puoli, että ne ovat äänettömiä.

Nestekaasua käyttävät jääkaapit on varustettu liekinvarmistimella, joka pysäyttää polton sammuessa kaasun virtauksen laitteeseen. Se estää kaasun virtaamisen sisätilaan. Hyvin vanhassa jääkaapissa sellaista ei välttämättä ole.

Mökillä kaasupull

oa olisi parasta säilyttää rakennuksen ulkopuolella, mutta se edellyttää kiinteää liitäntää, sillä kaasuletkua ei saa johtaa ulkoseinän läpi. Kiinteällä asennuksella kaasua voi johtaa useammallekin laitteelle, kuten jääkaapille ja kaasuliedelle. Kiinteän asennuksen saa tehdä vain hyväksytty kaasuasennusliike.

Logik Smart Climate L95CFW20E -arkkupakastimen kompressori sammuu, kun huoneilma laskee −15 asteeseen. Kun huone taas lämpenee, kompressori käynnistyy. Gigantti
Logik Smart Climate L95CFW20E -arkkupakastimen kompressori sammuu, kun huoneilma laskee −15 asteeseen. Kun huone taas lämpenee, kompressori käynnistyy. Gigantti

Osta ja säilytä oikein

Vaikka ruokahuolto mahdollisesti pitkienkin matkojen päähän mökille voi olla hankalaa, se on Ruokavirastossa elintarvikkeiden mikrobiologisiin vaaroihin ja ruokamyrkytysepidemioihin liittyviä asioita hoitavan ylitarkastaja Elina Leinosen mukaan kyllä hoidettavissa, kun asiaan vain paneutuu.

– Kylmäsäilytystä vaativa ruoka kannattaa ostaa mahdollisimman läheltä määränpäätä. Pitemmällä matkalla kylmälaukku ja kylmäkallet auttavat kylmänä pitämisessä. Kylmälaukkuun kannattaa laittaa tietysti vain kylmiä ruokia. Avaa kylmälaukku mökillä vasta sitten, kun jääkaappi on kylmä, Elina Leinonen opastaa.

Mökillä säilytystilaa on usein vähemmän kuin varsinaisessa kodissa. Myös jääkaapin ja pakastimen pienuus saattaa ostoksilla unohtua. Perillä ei kannata tunkea jääkaappiin ainakaan mitään sellaista, mikä säilyy paremmin huoneenlämmössä. Suklaan, leivän ja tomaattien paikka ei ole jääkaapissa.

Elina Leinonen neuvoo perehtymään jääkaapin saloihin. Monissa jääkaapeissa on lokero viileämpää säilytystä vaativille tuotteille, kuten kalalle. – Esimerkiksi kypsentämätöntä kalaa kannattaisi säilyttää plus kolmessa asteessa tai kylmemmässä, hän muistuttaa.

Pakasteiden saaminen edelleen jäisinä kaupasta koti- tai mökkipakastimeen varsinkin kesäkuumalla on vaikea rasti, vaikka käytössä olisikin kylmälaukku. Voiko hieman sulaneen pakasteen vielä käyttää tai pakastaa uudestaan?

– Hieman sulaneen mutta kylmänä pysyneen pakasteen voi käyttää, mutta sulaminen voi vaikuttaa sen laatuun. Esimerkiksi marjojen rakenne rikkoutuu sulamisesta. Kannattaa muistaa, että uudelleen pakastaminen ei myöskään tuhoa bakteereja.

Uusia kylmälaitteita kakkosasuntoon ostettaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisia kylmälaitteita todella tarvitsee. Samsung.
Uusia kylmälaitteita kakkosasuntoon ostettaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisia kylmälaitteita todella tarvitsee. Samsung.

Miten pakasteet sitten kannattaa oikeaoppisesti sulattaa?

– Pakasteita laitetaan usein suoraan jäisenä pannulle tai uuniin, jolloin erillistä sulatusta ei tarvita. Sulattaminen onnistuu esimerkiksi mikroaaltouunissa tai ottamalla pakaste jääkaappiin sulamaan, jolloin viilennetään taas samalla jääkaappia.

– Pöydänkulmalla sulattaminen on huono vaihtoehto, Elina Leinonen painottaa.

Mikrobit kasvavat nopeimmin +20 – +40 asteessa, joten pöydän kulmalla säilytetystä, sulaneesta jauhelihasta voi tulla syömäkelvotonta kuumana kesäpäivänä jo muutamassa tunnissa.

Oikea laite kylmään

Hanki välillä kylmäksi päästettävälle mökille kylmään tilaan soveltuvat kylmälaitteet. Käyttöympäristön lämpötila ilmoitetaan laitteen arvokilvessä. Suomessa yleisimmät ovat ilmastoluokat SN (+10…+32 °C) ja N (+16…+32 °C).

Pääkuva: Smeg


Mökkiläisen kylmäsäilytysvinkit

  • Säädä jääkaappi riittävän kylmäksi.

  • Jääkaappia ei tule täyttää liian täyteen.

  • Älä laita kuumaa ruokaa jääkaappiin.

  • Peitä tuotteet, sillä niistä haihtuva kosteus lisää sulatustarvetta.

  • Käytä ensin herkemmin pilaantuvat tuotteet.

  • Osta myös huoneenlämmössä säilyviä vastaavia tuotteita – se säästää jääkaappitilaa.

  • Kasvikset ja vihannekset säilyvät kesällä maakellarissa tai maakuopassa.