
PRIIMAPLUS Leuto talvi ja alhaiset sähkön hinnat: Onko hintakiinnitysten tekeminen edelleen kannattavaa?
Kulunut talvi on ollut Pohjoismaissa melko leuto ja sateinen. Näiden vuoksi pörssisähkönhinta on pysynyt melko matalalla tasolla muutamia yksittäisiä ajanjaksoja lukuun ottamatta. Tämä on saanutkin monet asiakkaat pohtimaan, kannattiko hintakiinnitysten tekeminen menneelle syksylle ja kuluvalle talvelle. Tai kannattaako sähkönhintaa ylipäätään suojata tulevaisuuteen hintakiinnityksillä, jos tilanne jatkuu samanlaisena.
Vaikka lähiaikoina sähkönhinta on pysynyt maltillisella tasolla myös talviaikaan, ei vuosia voi vertailla toisiinsa, sillä sääolosuhteet voivat muuttua nopeasti ja viime vuosina on ilmennyt myös muita ulkoisia tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet sähkönhintaan nopeallakin aikataululla. Kiinnityksen kannattavuutta onkin hyvä arvioida täysin muista lähtökohdista ja ajatella, että hintakiinnityksen tekeminen tulevaisuuteen toimii vakuutuksen tavoin.
Miltä sähkönhinnan tilanne näyttää lähitulevaisuudessa?
Sähkön hintaennustetta pidemmälle aikavälille on vaikea antaa, sillä hinnan muodostumiseen vaikuttavat vallitsevien sääolosuhteiden lisäksi energiajärjestelmämme toimivuus, siirtoyhteyksien tilanne etenkin Ruotsin ja Viron osalta sekä polttoaineiden markkinahinnankehitys maailmalla. Sähkön hinnan kehitystä tulevaisuuteen voidaan kuitenkin arvioida tarkastelemalla sähköjohdannaishintojen kehitystä Suomessa.
Pohjoismainen vesitilanne vaikuttaa merkittävästi sähkönjohdannaishintoihin. Norjalla ja Ruotsilla on merkittävinä vesivoiman tuottajina hyvin suuri rooli sähkönjohdannaisten hintakehityksessä. Jos vesivoiman tilanne on heikko ja vesialtaat ovat tyhjät, nähdään korkeita sähkönjohdannaishintoja. Jos taas vesialtaat ovat täynnä ja vesivoimalla saadaan tuotettua runsaasti sähköä, näkyy vaikutukset välittömästi myös hintojen matalana tasona. Tällä hetkellä tilanne vesivoiman osalta on hyvä. Syksyn ja talven aikana vesialtaat ovat täyttyneet hyvin, mikä yhdessä leudon sään kanssa on laskenut hintoja.
Vaikka hintaennustetta on pidemmälle aikavälille mahdotonta antaa, on johdannaismarkkinoilla huomattu, että usein tällaisina vuosina helmikuussa kiinnityshinnat ovat olleet vuositasolla tarkasteltuna kohtalaisen matalalla tasolla.
Olisiko nyt oikea aika tarkastella hintakiinnityksiä ja miettiä hinnan vakauttamista tuleville ajanjaksoille?
Oikea kiinnityshetki omaan kohteeseen on silloin, kun hintataso tuntuu itsestä sopivalta. Sähkön hinnan kiinnittäminen on fiksu valinta, jos haluat suojautua hintavaihteluilta ja vakauttaa omaa sähkönhintaasi. Sähkömarkkinat voivat olla arvaamattomat, ja hinnat voivat vaihdella merkittävästi lyhyessäkin ajassa.
Hintavaihtelut voivat johtua monista tekijöistä, kuten sääolosuhteista, kysynnän ja tarjonnan muutoksista sekä voimalaitosten huoltokatkoista. Kevät- ja kesäkaudelle suunnitellut huoltokatkot voivat aiheuttaa tilapäistä sähköntuotannon vajetta, mikä puolestaan voi nostaa sähkön hintaa. Kiinnittämällä hinnan etukäteen voit suojautua näiltä mahdollisilta hintapiikeiltä ja varmistaa, että sähkösi hinta pysyy vakaana ja ennakoitavana.
Helmikuu on oiva ajankohta miettiä hintakiinnitysten tekemistä tuleville ajanjaksoille. Alla olevista hinnoista nähdään, että tällä hetkellä kevään ja kesän kiinnityshinnat pyörivät alvittomana 4 snt/kWh tuntumassa. Pidemmälle kiinnityksiä mietittäessä hintataso näyttää myös olevan maltillisella tasolla ja esimerkiksi Q4-kvartaalin saa nyt kiinnitettyä alvittomana noin 5,5 snt/kWh hintaan.

Jos hinnan vakauttaminen kiinnostaa ja hintataso tuleville ajanjaksoille miellyttää, kannattaa tehdä 100 % hintakiinnitys. Jos hinta tuntuu olevan ihan hyvällä tasolla, mutta et halua tehdä vielä lopullista päätöstä, voit tehdä osittaisen kiinnityksen, jolloin kiinnittämätön loppuosa kulutuksesta laskutetaan tunneittain vaihtuvalla markkinahinnalla, ellei kohteeseen tehdä myöhemmin täydentäviä kiinnityksiä.
Sähkön hinnan kiinnittäminen tarjoaa taloudellista turvaa ja mielenrauhaa, sillä tiedät etukäteen sähkösi tulevan hintatason. Vakaa ja ennakoitava sähkönhinta auttaa myös budjetoinnissa ja talouden suunnittelussa.
Lisää hintakiinnityksistä voi lukea täältä.
