13.5.2024Iida Nevalainen

PRIIMAPLUS Olisiko nyt hyvä aika vakauttaa omaa sähkönhintaa ja tehdä hintakiinnityksiä?

Vaikka edellisen talven lumet ovat vielä osittain maassa ja tuleva kesä kolkuttelee vasta ovella, miettii moni asiakkaistamme jo tulevan syksyn ja talven sähkölaskuja. Mennyt talvi oli sähkömarkkinoilla hyvin poikkeuksellinen ja tämä on lisännyt monen kiinnostusta tulevaa talvea kohtaan. Marraskuussa 2023 koettiin ennätyshalpoja hintoja pörssisähkön hinnan painuessa roimasti negatiivisen puolelle. Vastaavasti tammikuussa 2024 koettiin pitkä pakkasjakso, joka nosti sähkönhinnan hetkellisesti todella korkeaksi ja lisäsi asiakkaiden sähkönkulutusta.

Suomen sähköjärjestelmässä on menossa energiamurros ja vihreä siirtymä, jotka ovat aiheuttaneet sähkömarkkinaan suuria muutoksia. Nämä muutokset ovat tuoneet mukanaan voimakasta hinnanvaihtelua sähkömarkkinaan ja siirtäneet vastuuta oman sähkönhinnan edullisuudesta asiakkaiden suuntaan. Pörssisähkösopimukset ovat nostaneet suosiotaan, sillä ajoittamalla sähkönkäyttöä edullisille ajanjaksoille ja välttämällä käyttöä kalliiden ajanjaksojen aikana, asiakas saa pienennettyä omaa sähkönhintaansa ja sitä myöten myös omaa sähkölaskuaan. Pörssisähkösopimusten lisäksi markkinoilla on nykyisin sopimustyyppejä, joissa yhtenä hintakomponenttina on kulutusvaikutus. Kulutusvaikutuksen avulla asiakas pystyy vaikuttamaan omaan sähkönhintaansa, vaikka sopimuksen hinnoittelu ei suoranaisesti perustuisikaan pörssisähkön hintoihin. 

Pörssisähkösopimukset tulevat pitkällä aika välillä yleensä edullisimmaksi, vaikka talvikuukausina pörssisähkönhinta on yleensä korkeampi kuin kesällä ja tästä syystä sähkölaskuissa saattaa olla jonkin verran kuukausikohtaista vaihtelua. Yksittäiset hintapiikit eivät kuitenkaan näy lopullisessa sähkönhinnassa, jos tarkastellaan keskihintaa esimerkiksi vuositasolla. Blogin kirjoitushetkellä pörssisähkön veroton keskihinta on ollut viimeisen 12kk aikana 5,50 snt/kWh, joten hinta on ollut huomattavasti edullisempi kuin monissa kiinteähintaisissa sopimuksissa.  

Vaikka hintapiikit eivät pidemmällä aikavälillä vaikuta sähkönhintaan, monet asiakkaat haluavat vakauttaa omaa sähkönhintaansa erityisesti talvikuukausille ja tästä syystä hintakiinnitysten tekeminen Priima- ja Priimaplus-asiakkaiden keskuudessa on suosittua. Tällä hetkellä tulevien jaksojen hintataso on maltillinen, joten hintakiinnitysten tekemistä tulevalle talvelle kannattaa ehdottomasti miettiä. Tässä blogissa kerromme hieman loppuvuoden hintanäkymistä ja tarjoamme vinkkejä hintatason arviointiin hintakiinnityksiä tehtäessä. 

Milloin hintakiinnityksiä kannattaa tehdä? 

Monet asiakkaat varovat hintakiinnitysten tekemistä halvempien hintojen toivossa. Nykyaikana tulevan hintatason arviointi on kuitenkin melko haastavaa, sillä markkinat elävät voimakkaasti. Kiinnityshintaa ei tästä syystä kannata vertailla aiempien vuosien hintoihin, vaan sopivan hintatason arviointi kannattaa mieluummin tehdä sillä ajatuksella, mitä olisi valmis sähköstä itse kyseisenä aikana maksamaan. Monet asiakkaat ovat ajatelleet, että hintakiinnitysten tekeminen on viisasta erityisesti hinnan vakauttamisen kannalta. Hinnan kiinnittäminen kohtuulliselle hintatasolle antaa ennustettavuutta sähkölaskuun ja esimerkiksi yrityksen menojen budjetointi tältä kantilta on helpompaa. 

Kuva 1: Priima Live, Aikajakson Q4/2024 hintakiinnitysten hintakehitys 03.01.2023-26.04.2024
Kuva 1: Priima Live, Aikajakson Q4/2024 hintakiinnitysten hintakehitys 03.01.2023-26.04.2024

Markkinan eläessä jatkuvasti ei täysin oikeaa kiinnityshetkeä voi täydellä varmuudella koskaan tietää. Välillä kiinnitysajankohta sattuu kohdalleen ja sähkölaskuun saa huomattavaa säästöä, joskus taas toteutuneet spot-hinnat saattavat olla kiinnityhintaa halvemmat. Hintakiinnitystä voikin verrata vakuutukseen, jonka avulla varaudutaan tulevaan. Erään asiakkaan sanoin voidaan todeta, että kiinnittämällä voi hävitä yleensä korkeintaan kymppejä, mutta kiinnittämättä jättämisellä jopa satasia. Jos kiinnityshinta olisi esimerkiksi Q4-kvartaalille alla olevan mukaisesti 5,615 snt/kWh ja toteutunut hinta olisi 5 snt/kWh, olisi ero 10 000 kWh kulutuksella vain 60,15 €. Jos taas toteutunut keskihinta kyseisellä kvartaalilla olisi 10 snt/kWh ja kiinnitystä ei olisi tehty, kustannuksia kyseisen kvartaalin osalta tulisi lähes 440 € enemmän. 

Kuva 2: Priima Live, Hintakiinnitys 05/2024-Q1/2026 (alv 0 %), tilanne 26.4.2024
Kuva 2: Priima Live, Hintakiinnitys 05/2024-Q1/2026 (alv 0 %), tilanne 26.4.2024

Miksi hintakiinnitys kannattaisi tehdä juuri nyt?  

Juuri nyt sähkömarkkinoilla on rauhallisempi vaihe, mikä näkyy suoraan johdannaishinnoissa. Johdannaisten hinnat ovat vaihdelleet sääennusteiden sekä polttoaineiden hintojen muutosten myötä. Jos kevät jatkuu kosteana ja polttoaineiden hinnat pysyvät maltillisella tasolla, voi kiinnityshinnat tulla vielä nykyistä hintatasoa alemmaksi. Hintatason ennustaminen on kuitenkin melko vaikeaa, joten mitään tarkempaa lupausta kiinnityshintojen tulevista liikkeistä ei voida antaa. Tällä hetkellä kiinnityshinnat vaihtelevat 3–8 snt/kWh välillä vuosien 2024–2025 kvartaaleille. 

Kiinnittämällä hintaa sopivalle hintatasolle asiakas voi vakauttaa yrityksensä sähköasioita ja pienentää huolta ja epävarmuutta tulevasta. Jos hintataso ei ole vielä täysin tyydyttävällä tasolla ja sähkömarkkinan liikkeitä haluaa vielä seurata jonkin aikaa, voi hintaa kiinnittää myös osittain. Lopulliseen sähkönhintaan lisätään vielä toimitusmaksu ja kulutusvaikutus. Kulutusvaikutuksen avulla asiakas voi pienentää omaa sähkönhintaansa ajoittamalla sähkönkäyttöään halvempien tuntien ajalle.

Kuva 3: Kulutusvaikutus pähkinänkuoressa
Kuva 3: Kulutusvaikutus pähkinänkuoressa

Lisätietoja 

Mikäli jokin asia yrityksen sähkösopimuksessa tai hintakiinnitysten tekemisessä mietityttää, meihin voi aina ottaa yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät täältä

Priima Live -palveluun ja tämän hetken hintoihin voi tutustua tästä demosta

Oppaan hintakiinnitysten tekemiseen löytää täältä

Tarjous- tai yhteydenottopyynnön voi jättää täältä

 

Iida Nevalainen
Asiakasvastaava