29.3.2023

Näillä keinoilla omakotitalossa asuva Pekka lähes puolitti sähkölaskunsa

Kun yhdistetään sähkökriisi, sähkölämmitteinen omakotitalo ja pelko pakkasista, ilmassa voisi olla suuremmankin paniikin ainekset. Pekka Tarva perheineen kokeili talven aikana säästää pörssisähköä hyödyntäen ja onnistui pitämään pään kylmänä, jalat lämpimänä ja sähkölaskujen loppusummat kohtuullisissa lukemissa.

Alkutalvesta median otsikot täyttyivät sähkökriisistä. Vaimonsa ja 17-vuotiaan poikansa kanssa omakotitalossa asuvalle Pekka Tarvalle sähkön hinnannousut eivät ehtineet aiheuttaa suurta stressiä, vaan toimiin ryhdyttiin heti kelien kylmetessä. Perheen onneksi sähkökatkoilta on vältytty, vaikka yhtenä iltana Pekka löysikin itsensä keskeltä arjen askareita otsalamppu päässään.

“Kyllähän se meinasi kismittää, kun sähkön hinnat kipusivat tämän talven korkeimpiin lukemiin. Marssin sitten yksi ilta pääkytkimen luokse ja pistin ihan hupina sähköt poikki, ja testattiin elellä muutama tunti otsalamppujen valossa. Onneksi ei ihan näin radikaalisti ole muutoin tarvinnut toimia.”

Sähkönsäästämisessä pikavoitot eivät tuota tulosta, ja muutaman tunnin pilke silmäkulmassa testatulla täyskatkolla Pekka perheineen säästi kolmisen euroa. Säästämistä kannattaakin suunnitella pitkällä tähtäimellä. Ennakoimisella, hintojen seuraamisella ja pörssisähkön mahdollisuuksia hyödyntämällä voi säästää pitkän pennin.

Järkivalinnat talon lämmitykseen

Pääosin sähkölämmitteisen omakotitalon asukkaana Pekan pää pysyi kuitenkin kylmänä.

“Alkutalvesta toki vähän mietitytti, että mitenhän isoksi sähkölaskujen loppusummat kasvavat, ja huoletti myös muiden puolesta. Itsellä on ollut kuitenkin kova luotto, että tästä selvitään. Halusimme kuitenkin vaikuttaa eri keinoin siihen, että sähkön kulutus pysyy aisoissa.”

Pääosin sähköllä lämpenevässä talossa sähkönkulutus on kuluneina vuosina ollut suurta, etenkin talviaikaan. Esimerkiksi vuosien 2019 – 2021 marraskuissa kulutuslukemat olivat Pekan perheessä keskimäärin 2500 kilowattituntia kuukaudessa, mutta sähkönkäytön tottumuksia muuttamalla marraskuussa 2022 kulutus oli noin 1500 kilowattituntia. Vastaavasti tammikuiden osalta kulutuslukemat ovat laskeneet viime vuosien keskimääräisestä 3700 kWh:sta 2270 kWh:iin.

“Toki pakkanen vaikuttaa myös paljon lukemiin, tämä talvi on ollut lauhempi kuin esimerkiksi viime vuonna. Silti, kun vuosia summaa yhteen, näkee että lämpötilaeroista huolimattakin on onnistuttu säästämään satoja, jopa tuhat kilowattituntia per kuukausi.”

Priiman työkaluilla sähkönkulutus kuriin

Pekan perheessä Priima Liven ja sähkön hintojen seuraamisen avulla sähkölaitteita on käytetty silloin, kun sähkön hinnat ovat edullisia. Esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneet napsahtavat päälle halvan sähkön päivinä.

“Myös lattialämmitys ja lämminvesivaraaja napsahtavat yöllä päälle, ja sammuvat päiväksi. Olemme miettineet myös kellokytkimen hankkimista, jolloin saisi tarkemmin ajastettua laitteiden käyttämisen nimenomaan halvoille tunneille.”

Parhaimmillaan Priima Livestä saa mielenrauhaa, kun kuukauden aikana kuluneen sähkön ja kertyneen sähkölaskun hinnan voi tarkistaa milloin tahansa.

“Tämä talvi on ollut hyvä harjoitus, ja Priima Livestä on voinut seurata reaaliaikaisesti, miten sähkön käyttäminen on mennyt joka kuukausi järkevämpään suuntaan. Vaikka sähkön kulutuksen vähentäminen on pelkkää plussaa sekä itselle että muillekin, ei järkevillä valinnoilla kuitenkaan tarvitse tinkiä asumismukavuudesta. Esimerkiksi lämmityksen säätäminen ei tarkoita automaattisesti villapaidoissa 16 asteen lämpötilassa hytisemistä.”

Pienistä puroista voi kasvaa suuri joki – myös sähkön säästämisessä

“Meidän talomme on tähän päivään viritetty rintamamiestalo. Viime syksynä hommattiin toinen ilmalämpöpumppu yläkertaan, ja se onkin ollut hyvä hankinta lämmityksen kannalta. Osa tiloista ei ole päivittäin asuttuja, ja niitä lämmitetään vain tarpeeseen, jos esimerkiksi toinen pojistamme tulee kyläilemään tyttökaverinsa kanssa.”

Kuten kaikessa säästämisessä, myös sähkölaskun loppusumman kokoon voi vaikuttaa pörssisähkön hyödyntämisen lisäksi pienilläkin teoilla. Talven aikana perhe on testannut monia eri tapoja elää sähköä säästäen.

“Esimerkiksi lämpimän veden käyttöä olemme seuranneet aika tarkasti. Ilahduttavasti meidän 17-vuotiaallemmekin on mennyt hyvin perille, ettei lämpimällä vedellä kannata lotrata suihkussa. Kaikki valaisimet ovat nykyään led-lampullisia ja valoja ei pidetä turhaan päällä. Keittiössä ruokaa olemme laittaneet pääosin kaasuliedellä ja takkauunissa.”

Pekan perheellä on käynyt tuuri, sillä Pekan isovanhempien kesätilalla riittää puuta, jota voi hyödyntää kodinlämmityksessä. Myös leuto talvi on vaikuttanut lämmitystarpeeseen.

“Pattereita ei ole tarvinnut juurikaan pitää päällä tänä talvena. Samalla järki täytyy pitää päässä – esimerkiksi autotallista ei auta napsauttaa kokonaan lämpöjä pois, etteivät vesiputket jäädy pakkasilla. Itse hommasin talliin 200 watin pakkasvahdin, jolla lämpöasteet pysyvät plussan puolella.”